Go to Top

EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

EMŠO oz. enotna matična številka občana

EMŠO je enotna matična številka občana, ki je državljanom Slovenije načeloma samoumevna. Je osebna identifikacijska številka v RS, ki se uporablja na dnevni ravni – v postopkih zaposlitve, zavarovanja, šolanja … Prav tako pa je davčna številka v Sloveniji poznana večini prebivalstva, saj se uporablja pri obračunavanju plač, odpiranju bančnih računov, pri dostopu v portal eDavki, ipd. Nista pa te dve številki tako samoumevni za tujce, ki v Sloveniji bivajo ali poslujejo. Ali veste, v katerih primerih tujec potrebuje EMŠO in davčno številko v Sloveniji? Mimogrede, v podjetju DATA imamo izkušene svetovalce, ki lahko pomagajo tudi v postopkih pridobivanja EMŠO in davčne številke. Prav tako vam lahko pomagajo pri pridobivanju delovnih dovoljenj za tujce. Obrnite se na naš oddelek za tujce – pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. lahko opravite na Dati! Pokličite 01/600-1530!

EMŠO številka – kako je sestavljena?

EMŠO ali enotna matična številka občana je sestavljena iz 13 številk. Določi jo centralni register prebivalstva (CRP) in je enotna za vse osebe, torej ne more imeti ena oseba več različnih EMŠO številk. Številke od prvega do sedmega mesa v EMŠO so: datum rojstva, mestni mesec in mestna letnica. Na osmem in devetem mestu je številka registra. Na desetem, enajstem in dvanajstem mestu pa je kontrolna številka.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite informativni izračun plače!

V katerih primerih tujec potrebuje EMŠO številko oziroma mu je določena?

Tujcu se EMŠO številka določi samo, če v RS izvršuje svoje pravice in obveznosti. Katere pa so to? Zahtevek za EMŠO številko je treba nasloviti na za to pristojen organ – glede na samo namembnost pa so to različni organi. Lahko ga določuje Zavod RS za zaposlovanje, ZPIZ, ZZZS, FURS, visokošolski zavodi ali upravna enota. Tujec bo potreboval EMŠO številko v primeru zaposlitve v Sloveniji – v tem primeru mu bo številko določil ZRSZ oziroma upravna enota, odvisno od tipa dovoljenja za delo in bivanje, ki ga bo pridobil. V primeru uveljavljanja pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja je za izdajo EMŠO številke pristojen ZPIZ. Ko se ureja zavarovanje za zaposleno osebo za družinske člane tujca, EMŠO izda ZZZS. Poudarjamo, da bo tujec, v primeru, da se je ravnokar preselil v Slovenijo iz razloga zaposlitve, pred prijavo v zavarovanje rabil določeno EMŠO številko. V kolikor se je oseba vpisala v program šolstva, ji EMŠO številko določi posamezen visokošolski zavod. Največkrat pa tujcem EMŠO številko določi upravna enota, namreč, ko si urejajo status tujca. To velja tako za državljane EU, Švicarske konfederacije ali pa državljane tretjih držav.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Drugi razlogi za določitev EMŠO številke

Obstajajo pa tudi razlogi za določitev EMŠO, ki ne spadajo v eno izmed zgoraj omenjenih kategorij. Pogosto je pri tujcih to registracija kot samostojni podjetnik, za kar je potrebno ob registraciji predložiti veljavno EMŠO, ker se ob registraciji uredi tudi prijava v zavarovanje. V tem primeru je potrebno za EMŠO zaprositi pri Ministrstvu za notranje zadeve. Tujci pa potrebujejo EMŠO tudi za nakup nepremičnine v Sloveniji in tudi to je lahko razlog za določitev EMŠO številke. V tem primeru se za EMŠO zaprosi pri Ministrstvu za notranje zadeve.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Kaj pa davčna številka?

Davčno številko v Sloveniji določi Finančna uprava RS (FURS). Vpis naredijo po uradni dolžnosti, ko so izpolnjeni pogoji za vpis. V primeru pravnih oseb je to vpis v sodni register oziroma ko začnejo opravljati dejavnost. V primeru fizičnih oseb pa se vpišejo vse osebe s stalnim in začasnim prebivališčem v RS. Je osemmestna, naključno izbrana številka. FURS dodeli davčno številko tudi osebi, ki ni davčni zavezanec, a potrebuje številko v drugem davčnem postopku.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdaj tujci potrebujejo slovensko davčno številko?

Pri tujcih je najbolj pogost razlog za vpis registracija podjetja v Sloveniji. Namreč vsak družbenik ali zastopnik podjetja v Sloveniji za registracijo podjetja potrebuje davčno številko. Prav tako mora davčno številko pridobiti tuja pravna oseba, če odpira hčerinsko podjetje ali podružnico. Tuje pravne osebe potrebujejo davčno številko tudi, če v Sloveniji želijo zaprositi za DDV številko. V primeru, kjer se želi tujec registrirati kot samostojni podjetnik, mora poleg EMŠO številke zaprositi tudi za davčno številko. Mimogrede, preberite tudi, kateri dokumenti so potrebni za odprtje podjetja za tujce tretjih držav. Pogost razlog za vpis v davčni register pa je tudi odpiranje bančnega računa – namreč vsaka banka v Sloveniji bo za odpiranje račun potrebovala slovensko davčno številko nosilca računa. Davčna številka je potrebna tudi za vse, ki se bodo v Sloveniji zaposlili. Delodajalec jo namreč potrebuje za obračun plače. Davčno številko pa bodo potrebovali tudi vsi tujci, ki so v Sloveniji lastniki premične oziroma nepremičnega premoženja in dosegajo z njim obdavčljive dohodke. Vlogo za davčno številko tujec odda na pristojnem finančnem uradu (FURS). Izpolniti mora obrazec DR-02 (za fizične osebe) oziroma DR-04 (za pravne osebe).

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja