Go to Top

Dokumenti za odprtje podjetja – kateri za slovenske in EU državljane?

Dokumenti za odprtje podjetja

Dokumenti za odprtje podjetja, ki jih mora bodoči podjetnik prinesti s seboj na postopek registracije podjetja so običajno veljaven osebni dokument, davčna številka in po potrebi overjena izjava lastnika objekta za poslovni naslov. V nadaljevanju članka bomo navedli, kateri dokumenti za odprtje podjetja so potrebni v primeru, da registracijo podjetja opravlja fizična oseba (slovenski državljan), ki registrira s.p. ali d.o.o. Pogledali bomo pa tudi, kateri dokumenti za odprtje podjetja so zahtevani, če se za odprtje s.p. ali ustanovitev d.o.o. odloča tujec, ki je državljan EU. V enem izmed naših prihodnjih člankov pa se bomo osredotočili še na dokumente za odprtje podjetja v primeru, da s.p. ali d.o.o. odpira tujec iz tretjih držav.

Ustanovitev podjetja na DATI je hitra in enostavna!

Dokumenti za odprtje podjetja v primeru registracije s.p.

Kadar želi slovenski državljan registrirati s.p., mora na postopek registracije prinesti veljaven osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje). Z njim se identificira na postopku registracije. Vedeti mora svojo davčno številko (lista z davčno ne potrebuje). Davčna številka pri registraciji s.p. je identifikacijska številka, s katero se začne postopek registracije s.p. Overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov pa potrebuje le v primeru, da sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta (stanovanja), kjer bo poslovni naslov s.p. Na ta naslov bo prihajala pošta podjetja. Če je lastnik lokacije za poslovni naslov, izjave ne potrebuje. Pri postopku registracije le pove referentu DATA točke, da je lastnik. S seboj na postopek registracije s.p. ne rabi prinesti izpisa iz geodetske uprave oziroma raznih drugih dokazil o lastništvu objekta.

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Dokumenti za odprtje podjetja v primeru registracije d.o.o.

Če registracijo d.o.o. opravlja slovenski državljan, ki bo družbenik podjetja in hkrati zastopnik podjetja, potem na postopek registracije d.o.o. prinese veljaven osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje) in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, kot smo opisali v prejšnjem primeru. Paziti mora le, da lastnik objekta izpolni pravi obrazec. To je izjava lastnika objekta za d.o.o. V kolikor imate še dodatna vprašanje glede ustanovitve podjetja (tudi, če so tema dokumenti za odprtje podjetja), se obrnite na naše podjetniške svetovalce! Na voljo so vam na 01/600-1530 ali na data@data.si.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dokumenti za odprtje podjetja, če državljan EU odpira s.p.

Državljan EU, ki namerava registrirati s.p. v Sloveniji, mora najprej pridobiti slovensko davčno številko, enotno matično številko (EMŠO) in dokazila iz matične države s katerimi dokazuje, da ne obstajajo omejitve za odprtje podjetja v Sloveniji. S temi dokumenti nato pristopi k registraciji s.p. Na postopek prinese osebni dokument – potni list ali osebno izkaznico države, iz katere prihaja. Tudi državljan EU mora imeti naslov podjetja, kamor prihaja pošta za podjetje. Zato bo v primeru, da ni lastnik ali solastnik objekta (kar največkrat ni), na postopek registracije prinesel tudi overjeno izjavo lastnika objekta za s.p. Tujci, državljani EU se velikokrat odločijo za najem virtualne pisarne. Storitev najema virtualne pisarne nudimo tudi v podjetju DATA. Več o tem lahko preberete tukaj.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Dokumenti za odprtje podjetja, če državljan EU odpira d.o.o.

Če državljan EU želi registrirati d.o.o. v Sloveniji, so dokumenti za odprtje podjetja sledeči: slovenska davčna številka, osebni dokument (potni list ali osebna izkaznica), dokazila iz matične države za družbenika podjetja s katerimi dokazuje, da ne obstajajo omejitve v matični državi za odprtje podjetja v Sloveniji in overjena izjava lastnika objekta za d.o.o. Tudi v tem primeru se tujci dostikrat odločijo za najem virtualne pisarne, ki jim olajša poslovanje d.o.o. V kolikor imate še kakšna vprašanja glede odpiranja podjetja za EU državljane, vam lahko pri tem pomagajo tudi naši pravni svetovalci. V podjetju DATA imamo tudi oddelek, ki se ukvarja tudi s storitvami za tujce. Če potrebujete naše storitve, smo za vas dosegljivi na 01/600-1530 oz. na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja