Go to Top

Upokojevanje v letu 2021 z višjo odmero pokojnine za moške?

Upokojevanje v letu 2021 pod prisilo delodajalca je začasno ustavljeno. Tako bo dokler Ustavno sodišče ne sprejme odločitve, ali je upokojevanje v letu 2021 po PKP7 res neustavno.

Upokojevanje v letu 2021 je s sprejemom PKP7 postalo neizogibno za delavce, ki so zaposleni, vendar izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine v skladu s prvim in četrtim odstavkom 27. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Tem delavcem lahko delodajalec skladno s 21. členom PKP7 brez navedbe utemeljenega razloga poda odpoved delovnega razmerja z odpovednim rokom 60 dni. V primeru odpovedi na podlagi tega člena ima delavec pravico do odpravnine v skladu s 108. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Informativni izračun plače

DATA d.o.o. nudi svetovanje podjetjem! Pišite nam, ali nas pokličite!

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kako lahko kot upokojenec delate in zaslužite, kakšne so omejitve pri delu upokojencev ter kakšna kazen vas lahko doleti za delo na črno? O takšnih in drugačnih temah pri DATA d.o.o. pripravljamo brezplačne novičke, na katere se lahko prijavite tukaj. Na naši spletni strani najdete tudi uporabne obrazce, za dodatna vprašanja pa se lahko obrnete na naše strokovnjake s področja prava, financ, računovodstva, davkov in podjetništva.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Bo upokojevanje v letu 2021 obvezno, prisilno?

Nova zakonodaja ne določa prisilnega upokojevanja, gre le za nov odpovedni razlog na podlagi katerega je možno začeti postopek za upokojevanje v letu 2021. 21. člen PKP7 določa le zakonsko možnost. Ne določa pa tudi obveznost delodajalca, da delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi v primeru izpolnjevanja pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Upokojevanje v letu 2021 in višina odpravnine

Zmotno je splošno prepričanje javnosti, da vsakemu delavcu, ki se odloči za upokojevanje v letu 2021 pripada odpravnina v višini 10 plač. Višina odpravnine je odvisna od trajanja zaposlitve pri delodajalcu. Ta pa je navzgor omejena z zneskom 10-kratnika osnove (povprečne delavčeve plače v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo).

Informativni izračun za normirance

Upokojevanje v letu 2021 je začasno ustavilo ustavno sodišče

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zahtevo za presojo ustavnosti določb za upokojevanje v letu 2021 po interventni zakonodaji so vložili sindikati. Po njihovem mnenju gre za dokaz, da je način poseganja v delovno-pravno zakonodajo in institute, povezane z upokojevanjem, neprimeren.

Prisilno upokojevanje v letu 2021 je začasno ustavljeno dokler Ustavno sodišče ne sprejme odločitve, ali je upokojevanje v letu 2021 po PKP7 res neustavno. Po oceni ustavnega sodišča bi bile posledice, ki bi nastale z nadaljnjim izvrševanjem morebiti protiustavne zakonske ureditve, večje od posledic, ki bi nastale, če se do končne odločitve  njeno izvrševanje zadrži in bi se v presoji pokazalo, da niso protiustavne.

Vas zanima kdaj v pokoj?

Pravni nasvet

Kakšen pa je status delavcev, ki so jim v vmesnem obdobju že bile vročene odpovedi?

Ustavno sodišče je na podlagi tretjega odstavka 39. člena ZUstS določilo način izvršitve odločitve o zadržanju izpodbijanih zakonskih določb, v skladu s katerim se do končne odločitve zadrži učinkovanje vročenih odpovedi pogodb o zaposlitvi, izdanih na podlagi tretjega odstavka 89. člena ZDR-1 in prvega odstavka člena 156a ZJU.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja