Go to Top

Kako lahko kot upokojenec delam in zaslužim?

Veliko klicev in vprašanj dobimo referenti SPOT (VEM) točke v podjetju DATA, s strani upokojencev, ki bi želeli delati in si prislužiti kakšen evro k svoji mizerni pokojnini. »Kako?,« nas sprašujejo.

Upokojenci lahko dodatno zaslužijo na več načinov. Vsak način ima svoje posebnosti. Predvsem pa je pomembno, da se upokojenci preden začnejo pridobivati dodaten prihodek, pozanimajo na ZPIZ, kakšne možnosti imajo glede na svojo odločbo o upokojitvi.

Ustanovitev podjetja

Upokojenci lahko ustanovijo podjetje s.p.

Upokojenec lahko ustanovi s.p. po Zdoh-2, ki govori o postopku reaktivacije upokojenca, ki se registrira kot samostojni podjetnik. Reaktivacija pomeni, da se mora upokojenec za najmanj 10 ur prijaviti v zavarovanje in plačevati prispevke za socialno zavarovanje v tem deležu, ko registrira s.p.. ZPIZ mu odmeri novo odločbo o pokojnini. Podjetniku zamrznejo 25% pokojnine, preostali delež pa mu izplačujejo.

Upokojenci lahko sklenejo pogodbo o začasnem in občasnem delu upokojencev

Kako lahko kot upokojenec delam in zaslužim?Gre za posebno pogodbo, ki jo sklene upokojenec z delodajalcem za opravljanje določenega dela. Ali z več delodajalci. Taka pogodba je časovno omejena na 60 ur na mesec in določena je najnižja urna postavka za opravljanje takega dela (4,52 EUR). Pokojnine mu pri opravljanju začasnega in občasnega dela ne zamrznejo.

Upokojenec lahko dela prek podjemne pogodbe in avtorske pogodbe

Brez strahu, da bi mu ZPIZ zamrznil pokojnino. Opravlja lahko tako delo, ki ni sistemizirano delo v podjetju. Več o delu prek podjemne pogodbe si lahko preberete v prispevku Podjemna pogodba ni oblika zaposlitve.

Kalkulator za izračun avtorske in podjemne pogodbe ter občasno delo

Upokojenec se lahko registrira za opravljanje osebnega dopolnilnega dela

Če upokojenci priglasijo ODD, to ne vpliva na izplačevanje pokojnin ter izplačevanje pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja. V kolikor gre za delovnega invalida II. ali III. kategorije invalidnosti, je treba upoštevati izvajalčevo zdravstveno stanje iz odločbe o ugotovljeni invalidnosti oziroma mnenje invalidske komisije o njegovi preostali delovni zmožnosti.

Osebno dopolnilno delo morajo prijaviti na Upravni enoti. Na prijavi je potrebno označiti katero delo s seznama del A ali seznama del B bodo opravljali. Lahko je navedeno tudi več del. V kolikor bodo upokojenci opravljali dela s seznama del A, bodo morali zanje za opravljanje teh del, naročniki dela kupiti vrednotnico. Če bodo opravljali dela s seznama del B, bodo zase mesečno kupili vrednotnico. Cena vrednotnice je 9,48 EUR. Vas zanima Kdo vse lahko priglasi ODD – osebno dopolnilno delo?

Potrebujete davčni nasvet glede poslovanja? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Preden se upokojenec odloči za določeno obliko dodatnega zaslužka, se mora dobro informirati o tej obliki dela, o obdavčitvi, prispevkih, načinu izstavitve računa. V pomoč upokojencem so lahko kalkulacije izračunov na naši spletni strani oziroma davčni svetovalci v našem podjetju, kjer jim lahko pripravijo izračune za posamezno vrsto del. Vsekakor je potrebno dobiti odgovor na najbolj pogosto vprašanje, ki ga slišimo med obiskovalci naše poslovne hiše: »Kaj se mi najbolj izplača?«

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja