Go to Top

Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu; izvajanje že z naslednjim šolskim letom

Sprejet je predlog Zakona o vajeništvu! Ta bo mladim omogočil zgodnejšo poklicno socializacijo in poklicno izobraževanje mladih še bolj približal potrebam delodajalcev.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Seminar je namenjen odgovornim osebam v podjetju (s. p., gospodarske družbe, d. o. o.), vsem zaposlenim v podjetju in honorarno zaposlenim v podjetju, pa tudi študentom in dijakom.

Več informacij

Status vajenca

Vajenec bo tako po novem imel status dijaka, ki se usposablja na delovnem mestu najmanj 50 odstotkov izobraževalnega programa. 

Vajeništvo začenjamo poskusno uvajati v šolskem letu 2017/2018. Za prvo leto načrtujejo vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer: oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir.

Prijava na izobraževanje

zakon o vajeništvuVključitev v vajeništvo ni obvezna

Vključitev v vajeništvo ni obvezna ne za delodajalce ne za dijake. Vključitev je prostovoljna za dijake in delodajalce – izmed slednjih bodo vključeni predvsem tisti, ki bodo imeli prosta vajeniška delovna mesta in bodo za izvajanje vajeništva izpolnjevali vse zahtevane pogoje, pišejo.

V prvih treh letih pričakujemo do 200 vajencev na generacijo. 

Prijava na izobraževanje

Koliko bo šlo denarja?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ESS (Evropski socialni sklad) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bodo pilotni projekt sofinancirali. Za prenovo sistema poklicnega izobraževanja in usposabljanja, v katerem je predvidena tudi pilotna izvedba vajeništva, je do konca leta 2021 predvidenih približno 2,7 milijona evrov, od tega je 2,1 milijona evrov evropskih sredstev, še pišejo v sporočilu za javnost.

Preberite tudi:

Prijava na izobraževanje

Vir: Vlada RS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja