Go to Top

Sodne počitnice 2023 v polnem teku, kaj to pomeni?

Sodne počitnice 2023 potekajo med 15. julijem in 15. avgustom. Ta termin določa 83. člen Zakona o sodiščih (ZS). Sodne počitnice 2023 pa ne pomenijo, da sodišča za en mesec zaprejo vrata, vsi sodniki pa se odpravijo na dopust. Poglejmo, kako je delo sodišč med poletjem omejeno, katere nujne zadeve obravnavajo in katerih ne.

Za pravne nasvete se lahko kadarkoli obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite jih na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si in rezervirajte termin za individualno pravno svetovanje.

Odprite d.o.o. na DATA točki – hitro in enostavno!

Za koga veljajo sodne počitnice 2023?

Čeprav se to obdobje imenuje sodne počitnice, to še ne pomeni, da sodišča ostanejo zaprta. Delo se sicer nekoliko zaustavi, vendar ne povsem. Sodišča tako odločajo o nujnih zadevah, na primer o kazenskih zadevah v primerih, ko so obsojenci v priporu. Enako velja tudi za postopke izvrševanja kazni zapora.

V 83. členu Zakona o sodiščih so opredeljeni nujni primeri, na katere sodne počitnice 2023 ne vplivajo. Zakon navaja hujše prekrške, še posebej ko gre za preprečevanje nasilja v družini in postopke v korist otrok. Sodišča obravnavajo tudi primere, ki se tičejo pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah, postopke v zadevah zavarovanja, spore glede objav popravkov objavljenih informacij itd.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Sodne počitnice 2023 – kaj se zgodi z nenujnimi zadevami?

Ko tečejo sodne počitnice 2023, se ustavijo tudi procesni roki. Te roke določa procesni zakon. Poglejmo, kako ustavitev procesnih rokov izgleda v praksi: Denimo, da morate plačati sodno takso. Rok za plačilo je 15 dni. Navadno bi torej morali plačati v 15 dneh, če pa postopek prične teči med sodnimi počitnicami, rok 15 dni prične teči šele po koncu tega obdobja, torej 16. avgusta. Tudi če je rok pričel teči preden so se pričele sodne počitnice 2023, se v tem času prekine in začne teči naprej naslednji dan po koncu počitnic.

Čeprav se sodišča z nenujnimi primeri ne ukvarjajo, lahko naroke razpisujejo v primeru, da se s tem strinjajo vse stranke postopka.

Preberite vse o minimalni plači 2023

Kdaj sodne počitnice 2023 ne vplivajo na roke?

Sodne počitnice 2023 nimajo vpliva na materialne roke. Tukaj gre za roke za uveljavljanje materialnih pravic, na primer v primeru spora zaradi motenja posesti. V tem primeru morate sodno varstvo pred motenjem posesti zahtevati v 30 dneh. Ta rok se v času sodnih počitnic ne prekinja.

Sodne počitnice 2023 torej veljajo za sodišča in sodna pisanja, ustavijo se procesni roki, ne pa tudi materialni. Če bi radi preverili, ali sodne počitnice veljajo za vaše zadeve ali ne, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Naročite se na plačljivo svetovanje s klicem na 01 600 1530 ali sporočilom na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja