Go to Top

Seznam delovnih mest v zadnjih mesecih leta 2015 vzbuja optimizem

Po podatkih Statističnega urada RS se je v zadnjem četrtletju lanskega leta seznam delovnih mest, kamor spadajo tako prosta kot zasedena delovna mesta, povečal za 6,8 odstotka.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Avtorski honorar ali podjemna pogodba? Ste v večni dilemi, katero delo je najbolj idealno za situacijo, v kateri želite zaposliti sodelavca? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo svetovali in vašo izbiro vrste pogodbe olajšali.

Več informacij

Seznam delovnih mest največji v predelovalni dejavnosti

V zadnjem četrtletju minulega leta je bilo v Sloveniji nekaj več kot 9.600 prostih delovnih mest, kar je za 615 delovnih mest več kot jih je bilo v četrtletju prej. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnosti in v gradbeništvu.

Pri delodajalcih, ki imajo zaposlenih deset ali več oseb, je bilo ocenjenih skoraj 5.500 prostih delovnih mest, kar predstavlja kar 56,7 odstotka vseh prostih delovnih mest.

seznam delovnih mestSeznam prostih delovnih mest za nekatera področja težje izmerljiv

Kot pravijo na Sursu, so podatki o številu prostih delovnih mest so za posamezna področja manj zanesljiva. Kot razlog navajajo veliko število poslovnih subjektov, ki zaposlujejo eno ali dve osebi. Takšni delodajalci redkeje zaposlujejo, zato je število delovnih mest pri njih precej težje izmerljivo.

Glede na to, da se je povečal seznam delovnih mest – natančneje število prostih delovnih mest – se je skladno s tem zvišal tudi odstotek prostih delovnih mest, ki je v zadnjem četrtletju znašal 1,4 odstotka. V primerjavi s četrtletjem prej se je zvišal za eno desetinko odstotne točke. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila ocenjena v dejavnosti gostinstva. Na Sursu pojasnjujejo, da so delodajalci v decembru zgoščeno in pogosteje iskali dodatno delovno silo za prihajajoče praznike.

Seznam delovnih mest daljši tudi za zasedena delovna mesta

Povečalo se je tudi število zasedenih delovnih mest. V zadnjem lanskem četrtletju je bilo zasedenih 694.500 delovnih mest, kar je za dobrih 5.800 zasedenih delovnih mest več kot v prejšnjem četrtletju.

izobraževanje

Osnove Facebooka za podjetnike

Omrežje Facebook je pri nas še vedno najbolj popularen med vsemi družbenimi omrežji. Pridružite se nam na seminarju, kjer vas bomo seznanili z osnovnimi oglaševalskimi orodji, ki jih zlahka uporabite v prid svojega podjetja.

Več informacij

Največ je bilo zasedenih delovnih mest (80,6 odstotka) pri delodajalcih, ki imajo vsaj deset zaposlenih oseb. Če ta odstotek primerjamo z deležem prostih delovnih mest (56,7 odstotka) ugotovimo, da so veliki delodajalci manj pogosti iskalci nove zaposlitve.

Po podatki Sursa pa se je število zasedenih mest najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih in v dejavnosti prometa.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja