Go to Top

Sejem Agra poudarja vlogo mladih kmetov

V soboto bo odprl vrata tradicionalni sejem Agra. Vse do 30. avgusta se bo v Gornji Radgoni tudi letos s številnimi mednarodnimi predstavitvami in novostmi potrdil kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope.

Letošnji 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra posebno pozornost namenja mladim v agroživilstvu. Posvetili se bodo tudi zdravi, visoko kakovostni hrani iz naše bližine.

Osrednja tema letošnjega sejma Agra bodo mladi kmetje. Ti predstavljajo enega izmed najpomembnejših stebrov kmetijstva po vsem svetu. Mladi kmetje so nepogrešljivi člen za ohranjanje in prihodnji razvoj kmetijstva ter za poseljenost in obdelanost podeželja. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo mladim kmetom posvetilo dogajanje tako na razstavnem prostoru kot z mednarodno ministrsko konferenco. Poleg tega pa bo ministrstvo letos prvič pomembneje izpostavilo tudi področji slovenskega ribištva in gozdarstva.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Kmetije sicer lahko do dodatnega zaslužka pridejo z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji. Vrste dopolnilnih dejavnosti in vse druge pogoje, vezane na njihovo opravljanje, predstavljamo v prispevku Dopolnilna dejavnost na kmetiji – priložnost za dodaten zaslužek. Kmet se lahko odloči tudi, da na svoji kmetiji opravlja katero izmed dejavnost, ki je zakonodaja ne uvršča med dopolnilne dejavnosti. V tem primeru mora ustanoviti podjetje. Kako poteka registracija podjetja in katere dejavnosti izbrati, razlagamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Zakon o kmetijstvu po novem uvaja možnost začasnega ali občasnega dela v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu. Nova oblika dela bo omogočila opravljanje tistih del v kmetijstvu, ki po svoji naravi trajajo kratek čas in se jih opravlja občasno. Doslej so namreč kmetje delavce za sezonska dela najpogosteje najemali prek podjemne pogodbe. Delo po novi pogodbi o začasnem ali občasnem delu v kmetijstvu ima lahko elemente delovnega razmerja. Kljub temu pa se šteje, da gre za civilno pogodbo. Naročniki začasnega ali občasnega dela so lahko kmetje in kmetijska podjetja ali pa samostojni podjetniki posamezniki, ki opravljajo katero izmed navedenih dejavnosti.

Pri sklepanju pogodb za delo vam lahko pomagamo s pravnim svetovanjem. Pokličite nas na 01 600 15 30 ali pa nam pišite na data@data.si.

Sodobni izzivi mladih kmetov

Na razstavnem prostoru ministrstva bodo sogovorniki na okroglih mizah spregovorili o sodobnih izzivih za mlade v kmetijstvu in na podeželju. Razpravljali bodo o pomenu povezovanja med mladimi kmeti, o pametnem kmetijstvu in uporabi sodobnih tehnologij za učinkovitejše kmetovanje ter o koristih in možnostih prenosa znanja in delovnih izkušenj mladih kmetov iz tujine na slovenske kmetije. Iskali bodo rešitve, kaj vse je potrebno, da je kmetija lahko uspešna. Pri tem se bodo dotaknili primerov dobrih praks tako iz kmetijstva kot gospodarstva. Ena od okroglih miz bo namenjena tudi aktualnemu vprašanju položaja mladih žensk na podeželju. Razpravljali bodo o tem, kako narediti življenje in delo na kmetiji bolj privlačno za mlada dekleta.

Na stojnicah se bodo mladi kmetje oziroma prevzemniki kmetij predstavljali z izdelki in storitvami svojih kmetij. Obiskovalci bodo vsako jutro z njimi lahko poklepetali ob kavi in kulinaričnih prigrizkih, ki jih bodo posebej za to priložnost za sejem Agra pripravljali dijaki kmetijskih šol.

Sejem Agra letos sodeluje z Makedonijo, ki je partnerica s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavljajo Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija.

Na 71.300 kvadratnih metrih razstavnih površin bo 1.840 razstavljavcev iz 32 držav predstavilo novosti v kmetijski tehniki in živilskopredelovalni industriji.

V pokušnjo in nakup ekoloških in najboljših regionalnih izdelkov, dobrot in vin vabijo Agrina tržnica, Agrina kuhinja, Vinski hram in letos prvič tudi Medeni hram, urejen v počastitev svetovnega dneva čebel.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja