Go to Top

Prečkanje meje v času epidemije: katere so novosti?

Prečkanje meje v času epidemije je bilo v luči ukrepov za zajezitev virusa s strani Vlade Republike Slovenije že večkrat spremenjeno. V prihajajočem tednu pa začnejo veljati nekatere novosti, kar zadeva prečkanje meje, saj je vlada sprejela nov Odlok o prehajanju meja. Ta prične veljati z 12. decembrom 2020, kaj prinaša, pa si preberite v nadaljevanju.

Informativni izračun plače

Sprejet je šesti interventni zakon (PKP6)! Podjetniki, že veste, katere ukrepe boste lahko koristili in pod kakšnimi pogoji? Za pomoč se lahko vedno obrnete na našo pravno službo, ki bo poskrbela, da pravočasno oddate vloge za pomoč in da ne boste kršili interventnih zakonov. Pišite jim na data@data.si in povprašajte po ponudbi.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prečkanju meje v času epidemije: vse novosti na enem mestu!

Prečkanje meje brez karantene za 16 izjem

Odlok dovoljuje vstop v Republiko Slovenijo brez odrejene karantene na domu ter negativnega testa na prisotnost virusa COVID-19 za 16 izjem. Po novem ne sodi več med izjeme oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države članice Evropske unije (EU) ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Prečkanje meje za dnevnega delovnega migranta

Čezmejnemu dnevnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja, se omogoči prehod meje, če se ta na podlagi dokazil vrača v 14 urah po prehodu meje.

Prečkanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov

Prehod meje zaradi nujnih poslovnih razlogov sodi med izjeme Odloka o omejitvi gibanja. Izjema za prehajanje meje brez karantene ali negativnega testa je torej tudi nujna poslovna pot. Uveljavitev izjeme upravičujete z ustreznim dokazilom (na primer s potnim nalogom za opravljanje gospodarske dejavnosti in podobno).

Skladno s prejšnjim odlokom so se podjetniki morali vrniti v najkrajšem času, ki je potreben za izvedbo opravila, vendar ne več kot 48 ur po prehodu meje. Po novem je prečkanje meje dovoljeno, toda opravilo morate izvesti v 12 urah.

Prehod meje v času epidemije: vam zaradi službene poti sledi karantena?

Kontrolne točke ob meji s Slovenijo (Italija, Avstrija in Madžarska)

Državno mejo izven kontrolnih točk z Italijo prestopajo lahko tako državljani Slovenije kot državljani EU ali schengenskega območja. Ti morajo imeti prebivališče v administrativnih enotah v Italiji, ki mejijo na Slovenijo. Podobno je z Avstrijo in Madžarsko.

Preverjanje zdravstvenega stanja na mejnih prehodih in kontrolnih točkah

Uvaja se možnost, da po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje osebe ob prehodu meje. Sicer pa se že vsesplošni veljavni ukrepi pri prehajanju meja niso spremenili.

PKP6 potrjen: vključuje tudi delno kritje fiksnih stroškov podjetij

Države za prečkanje meje uvajajo koncept »imunitetnih potnih listov«

Številne države po svetu si prizadevajo, da bi zopet zagnale turizem, ki ga je med drugim tudi v Sloveniji Odlok o prepovedi obratovanja močno prizadel.

Islandija naj bi napovedala, da bi prečkanje meje omogočila vsem, ki lahko dokažejo, da so COVID-19 preboleli. Vstop v državo bi bil tako omogočen na osnovi »imunitetnih potnih listov«. Sicer morajo ob prihodu v to državo vsi obiskovalci opraviti brezplačen test, se za 4-5 dni samoizolirati in se nato ponovno testirati. Če je test vnovič negativen, karantena ni več potrebna.

Od 10. decembra dalje naj bi obiskovalci, ki lahko dokažejo, da so v zadnjih šestih mesecih okrevali po COVIDU-19, karanteno kar preskočili.

Pravni nasvet

Prečkanje meje: imunitetni potni list v obliki aplikacije

Neovirano prečkanje meje, ki bi ga omogočil imunitetni potni list, odpira številne možnosti glede tega, kako bi tovrstni potni listi delovali. Prevladuje ideja o digitalni aplikaciji, ki bi vsebovale uradne zapise o vseh odmerkih cepiva ali odkritih primerih okužb. Preko teh aplikacij naj bi se uradniki strinjali z izmenjavo podatkov o potnikih, slednji pa bi lahko mejnim organom omogočili dostop do njihovih podatkov.

Največ podpore v tem trenutku ima aplikacija CommonPass, ki je nastala na pobudo Svetovnega gospodarskega foruma.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja