Go to Top

Pomoč za podjetnike – kdo vam lahko pomaga, ko ste na dopustu?

Pomoč za podjetnike

Pomoč za podjetnike je dobrodošla ob povečanem obsegu dela in naročil pa tudi, kadar se podjetnik končno odloči, da si bo privoščil nekaj dopusta. Tako je pametno že ob ustanovitvi podjetja razmisliti, kdo vam bo v pomoč, ko si privoščite nekaj oddiha. Kdo lahko takrat “vskoči” namesto vas?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Pomoč za podjetnike, ko vam pri poslovanju pomaga prokurist podjetja

Odločitev podjetnika, da bo pooblastil osebo, ki bo prokurist v njegovem podjetju, lahko podjetnik sprejme že ob sami registraciji podjetja. Lahko pa kadarkoli naknadno imenuje prokurista v svojem že obstoječem podjetju. Oseba, ki bo prokurist pri samostojnem podjetniku, mora izpolniti soglasje, da se strinja z imenovanjem. Referent DATA točke za vpis prokurista potrebuje ime in priimek osebe in njegovo EMŠO številko. Prokurist postane zastopnik pri samostojnem podjetniku, kar pomeni, da ima določena pooblastila. Podjetnika lahko zastopa na banki in ureja zadeve, lahko se dogovarja za posle in skrbi skratka za nemoteno poslovanje podjetja. Nima pa pooblastil glede nepremičnin, ne more preoblikovati podjetja ali opraviti postopek izbrisa s.p. iz registra podjetij. Pri dodajanju zastopnika-prokurista v d.o.o., le-ta ob imenovanju podpiše izjavo, da se strinja z imenovanjem in da ni ovir iz 255. člena ZGD-1 za njegovo imenovanje.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2022?

Pomoč za podjetnike, če vam v podjetju pomaga družinski član

Tudi inštitut kratkotrajnega dela, je dobrodošla pomoč za podjetnike. Pri kratkotrajnem delu lahko podjetniku pomaga ožji družinski član. O tem si več preberite v članku na tej povezavi. Pomoč za podjetnike, ki jo predstavlja tako delo je brezplačna pomoč in je omejena na 40 ur na mesec. Vse kar mora podjetnik storiti, če se odloči, da mu bo v podjetju pomagal ožji družinski član je, da ga z obrazcem M12 prijavi v zavarovanje. Prijavo mora urediti elektronsko, bodisi sam od doma prek e-Vem portala, če ima digitalno potrdilo, lahko pa tudi na DATA točki s pomočjo referenta. Mesečno zanj plačuje znesek zavarovanja v višini 5,66 evra.

Preberite še – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Pomoč za podjetnike predstavlja tudi delo študentov in dijakov

Ob povečanem obsegu del ali koriščenju dopusta zaposlenih, predstavlja pomoč za podjetnike tudi študentsko delo. V času počitnic, ko so študentje in dijaki prosti študijskih in šolskih obveznosti, radi zaslužijo kakšen evro in si ob delu pridobivajo dragocene delovne izkušnje. Minimalna urna postavka, ki jo boste plačali za študentsko delo je določena v višini 6,17 evra bruto, kar pomeni 5,21 evra neto.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Pomoč za podjetnike je lahko začasno in občasno delo upokojencev

Vitalni upokojenci nas referente DATA točke sprašujejo na kakšen način lahko dodatno zaslužijo. Eden od načinov je, da se zaposlijo v podjetju s pogodbo o začasnem in občasnem delu in so tako dobrodošla pomoč za podjetnike. Več o začasnem in občasnem delu upokojencev si preberite v članku na tej povezavi. Tako delo je letos doživelo spremembe v zakonu o interventnih ukrepih za podporo trga dela. Zakon zvišuje obseg začasnega ali občasnega dela upokojencev iz 60 ur mesečno na 90 ur mesečno. Največkrat trikrat na leto pa lahko občasno delo obsega 120 ur na mesec. Taka ureditev velja do konca leta. Najnižja urna postavka za začasno ali občasno delo znaša 6,17 evra bruto.

Navedli smo nekaj možnosti, ki predstavljajo pomoč za podjetnike, ko se le-ti odločijo, da bodo v poletnem času malo odpočili in si privoščili dopust. Podjetniki, če bi potrebovali izračune, koliko vas za določeno obdobje stane angažiranje osebe v podjetju v času vaše odsotnosti in katera pomoč za podjetnike se vam najbolj izplača, se obrnite z vprašanji na naše davčne, pravne oz. podjetniške svetovalce. Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja