Go to Top

Kako dodatno zaslužiti ob redni službi – kakšne oblike dela?

Kako dodatno zaslužiti? Verjetno si skoraj vsakdo želi dodaten zaslužek. Kakšne opcije za dodaten zaslužek pa imamo, če smo redno zaposleni za polni delovni čas?

Bi morda raje pustili svojo obstoječo službo in se podali v svet podjetništva? Posvetujte se z našimi podjetniškimi svetovalci in preverite, kakšna je v vašem primeru najbolj ustrezna pot do ustanovitve lastnega podjetja. Svoja vprašanja nam sporočite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na elektronski naslov data@data.si. Usmerili vas bomo, kako naprej.

Informativni izračun plače

Katere oblike dela lahko prinesejo dodaten zaslužek?

Možnosti za dodaten zaslužek je več. Na tem mestu bomo predstavili Popoldanski s.p., delo preko avtorske pogodbe in delo preko podjemne pogodbe.

Ustanovitev podjetja – na enostaven način!

Kako dodatno zaslužiti s popoldanskim s.p.?

Odprtje popoldanskega s.p. je možno za osebe, ki so redno zaposlene za polni delovni čas, se pravi 40 ur na teden. Odprtje popoldanskega s.p. s sabo sicer res prinese strošek za pavšalne prispevke (ti so trenutno 85,10 evra na mesec), a imate z njim tudi številne prednosti! S popoldanskim s.p. lahko namreč opravljate skoraj katerokoli dejavnost za fizične in pravne osebe ter jim izdate račun.

Višina prihodkov pri navadnem popoldanskem s.p. ni omejena. Lahko uveljavljate tudi vse stroške za material ter drugo, kar je potrebno za opravljanje vaše dejavnosti. Če imate pri vašem poslovanju veliko stroškov z nakupom materiala, se splača odločiti za poslovanje na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov.

Želite registrirati s.p.?

Pravno svetovanje

Popoldanski s.p. – kako ga odpreti?

Normirani popoldanski s.p.

Če stroškov z nakupom materiala nimate, je smiselno razmisliti o normiranem popoldanskem s.p. Za normirani popoldanski s.p. velja enak limit kot pri navadnem s.p., da prihodki ne smejo preseči 300.000 evrov v dveh letih (povprečje 150.000 evrov letno). Nimajo pa priznanih enakih normiranih odhodkov kot navadni, temveč so ti občutno nižji, posledično to pomeni višjo obdavčitev. Takšna oblika popoldanskega s.p. je bolj priporočljiva za svetovalne dejavnosti ter dejavnosti, kjer ni veliko stroškov poslovanja

Informativni izračun za normirance

Kako dodatno zaslužiti s podjemno/avtorsko pogodbo?

Dodaten zaslužek omogoča tudi delo prek podjemne ali avtorske pogodbe. Pri podjemni pogodbi z vrsto dela niste omejeni, pri avtorski pa je potrebno biti pazljiv. Če opravljate delo prek avtorske pogodbe, je potrebno dejansko pripraviti avtorsko delo. Pri obeh pogodbah je potrebno glede na dohodek plačati prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje in dohodnino. Koliko vam ostane pri delu prek podjemne oz. avtorske pogodbe, lahko preverite tudi z našim kalkulatorjem za izračun.

Razmišljate o ustanovitvi d.o.o.? Storite to pri nas!

Pazite na konkurenčno prepoved!

Pri dodatnem delu ob redni službi pa je potrebno biti previden glede konkurenčne prepovedi. Zakon o delovnih razmerjih namreč določa, da delavec med trajanjem delovnega razmerja ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki bi lahko predstavljali konkurenco. Konkurenčna prepoved ob morebitni kršitvi za delavca pomeni tudi odškodninsko odgovornost.

V primeru, da niste prepričani, če lahko opravljate dodatno delo ob redni zaposlitvi, se lahko po nasvet obrnete tudi na naše pravne svetovalce. Za termin lahko pokličite na 01/600-1530 ali nam pišete na elektronski naslov data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja