Go to Top

Prokurist podjetja – ali poleg njega potrebujete tudi direktorja?

Prokurist podjetja  – je dovolj? Nadaljujemo serijo prispevkov na temo zastopnikov – direktorjev v podjetju. Tokrat odgovarjamo na vprašanje, ki ste nam ga zastavili v zvezi z zastopanjem oseb v družbi z omejeno odgovornostjo (d. o. o.): Ali ima lahko podjetje samo prokurista podjetja in ne direktorja? Kratek odgovor je – ne, prokurist podjetja ni dovolj.

Informativni izračun plače

Poznate, kakšne funkcije ima prokurist podjetja? V podjetju DATA d. o. o. za podjetnike pripravljamo številna izobraževanja, ki jim pripomorejo tako na začetku kot pri nadaljevanju poslovne poti. Udeležite se našega brezplačnega izobraževanje “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja,” kjer vam bomo ponudili vse potrebne informacije za začetek vaše podjetniške poti. Preverite tudi našo drugo ponudbo izobraževanj, za individualno svetovanje pa nam pišite na data@data.si.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Družba mora imeti vsaj enega zastopnika – direktorja

Družba mora imeti vsaj enega zastopnika – direktorja, le prokurist podjetja ni dovolj.

Da lahko podjetje posluje, mora družbenik podjetja imenovati v podjetju vsaj enega zastopnika podjetja in največkrat se zastopniki imenujejo direktor podjetja ali pa tudi poslovodja podjetja. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) v 10. členu opredeljuje poslovodstvo v podjetju:

Za poslovodstvo se štejejo organi ali osebe, ki so po tem zakonu ali po aktih družbe pooblaščeni, da vodijo njene posle. Za poslovodstvo se pri družbi z neomejeno odgovornostjo štejejo družbeniki in ob prenosu upravičenja za vodenje tretje osebe, pri komanditni družbi komplementarji in ob prenosu upravičenja za vodenje tretje osebe, pri delniški družbi uprava ali upravni odbor in pri družbi z omejeno odgovornostjo en ali več poslovodij.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zastopanje podjetja

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Družba (d.o.o.) ima lahko enega ali več poslovodij (direktorjev). Družbeniki zastopnikom lahko določijo samostojno zastopanje ali pa skupno zastopanje pri vodenju poslov podjetja. V primeru skupnega zastopanja zastopnikov podjetja pomeni, da vsako odločitev v podjetju zastopniki sprejmejo skupaj, odločajo skupaj in podpisujejo dokumente skupaj. Če se družbenik_i odločijo, da bodo zastopniki v podjetju imeli skupno zastopanje, potem morajo družbeniki podjetje ustanoviti pri notarju in ne na SPOT (VEM) točki.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Prokurist podjetja

Družbeniki v podjetju poleg zastopnika – direktorja (oziroma poslovodje) lahko imenujejo prokurista – prokurist podjetja je lahko eden ali pa je teh več.  Zgd-1 v členih 33. do 38 opredeljujejo prokuro v podjetju. Ravno tako ima prokurist podjetja (ali več teh) samostojno ali pa skupno zastopanje.

O tem, kaj lahko počne prokurist podjetja, smo pisali v ČLANKU na naši spletni strani.

Pravni nasvet

Naknadno imenovanje prokurista podjetja

Družbenik podjetja lahko kadarkoli še po ustanovitvi podjetja spreminja zastopnike podjetja. Lahko doda nove zastopnika ali izbriše stare zastopnika. V kolikor ima podjetje za zastopnike določeno samostojno zastopanje in Akt o ustanovitvi (ali družbeno pogodbo) v e-Vem obliki, potem lahko te spremembe zastopnikov uredi brezplačno na katerikoli SPOT (VEM) točki v Sloveniji. Seveda mora ob imenovanju novega zastopnika (bodisi je to direktor bodisi prokurist podjetja) novoimenovan zastopnik priti z družbenikom na postopek na SPOT (VEM) točko.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja