Go to Top

Odmera letnega dopusta 2024 – do kdaj jo treba izročiti (oz. prejeti)?

Odmera letnega dopusta 2024 je odmera, ki jo mora delodajalec skladno z Zakonom o delovnih razmerjih podati vsem svojim zaposlenim v podjetju. Do kdaj je to potrebno in na kaj je treba biti pozoren? Pojasnjujemo v nadaljevanju. V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za ponudbo plačljivega strokovnega posveta.

Izračunajte si plačo

Odmera letnega dopusta 2024 – kolikšno je minimalno število dni dopusta?

Minimalni dopust po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne sme biti krajši od štirih tednov (20 delovnih dni). A pozor: minimalno število dni dopusta je odvisno tudi od števila delovnih dni, ki jih delavec opravi v posameznem tednu. Če delavec dela 5 dni tedensko, je njegov minimalni letni dopust 20 dni. V kolikor pa delavec opravlja delo 6 dni tedensko, pa mu pripada 24 dni letnega dopusta. Seveda ob predpostavki, da ima pogodbo o zaposlitvi sklenjeno za celo koledarsko leto.

Vas zanima, kako je s prenosom dopusta v naslednje koledarsko leto? Preverite v tem članku.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATI!

Odmera letnega dopusta 2024 za delavce, ki niso zaposleni za celo koledarsko leto

Odmera letnega dopusta 2024 se praviloma pripravlja na letni ravni. Če delavec ni zaposlen za celo koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del dopusta (za polne mesece, ko je v tekočem letu zaposlen pri delodajalcu).

Dodatni dopust – kdaj?

Do kdaj mora delodajalec izdati odmero letnega dopusta 2024?

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan svoje zaposlene najkasneje do 31. marca v posameznem letu pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Odmera letnega dopusta 2024 mora biti torej zaposlenim vročena najkasneje do 31. 3. 2024. V nasprotnem primeru je delodajalec v prekršku in lahko prejme globo. Slednja se giblje med 750,00 EUR in 2.000,00 EUR. Poleg delodajalca pa se lahko z globo med 100,00 EUR in 800,00 EUR kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

Bi mogoče potrebovali pomoč pri pripravi odmere za letni dopust? V podjetju je priporočljivo imeti tudi interni pravilnik o letnem dopustu! Pri vsem tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci! Za plačljivo ponudbo nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja