Go to Top

Pravilnik o letnem dopustu – ni obvezen, je pa priporočljiv!

Pravilnik o letnem dopustu sicer zakonsko ni obvezen, a ga je v podjetju vseeno smiselno sprejeti! Zakaj? Potrebujete pomoč pri urejanju letnih dopustov in internih aktov podjetja? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na strokovno posvetovanje!

Izračun plače

V pravilniku lahko določite kriterije za izrabo dopusta

Pravilnik o letnem dopustu je priporočljivo sprejeti, ker lahko v njem natančno določite kriterije za določitev dolžine in izrabe letnega dopusta za zaposlene. Če delodajalec sprejme takšen pravilnik, je z vsebino pravilnika dolžan seznaniti svoje zaposlene. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) sicer ureja kriterije za določitev odmere, dolžine in izrabe letnega dopusta, a so ti precej »skopi«. Podrobneje te kriterije urejajo nekatere kolektivne pogodbe dejavnosti. A nekateri delodajalci niso zavezani nobeni kolektivni pogodbi. V takšnem primeru je še posebej priporočljivo, da se sprejme pravilnik o letnem dopustu.

Ustanovitev podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Kaj lahko uredite s pravilnikom o letnem dopustu?

Kaj lahko med drugim ureja pravilnik o letnem dopustu? V pravilniku se (lahko) opredeli:

Kilometrina 2024

Pravilnik o letnem dopustu vam lahko pomaga pri odmeri dopusta

Pravilnik o letnem dopustu zato naši pravni svetovalci priporočajo, ker lahko olajša delo pri odmeri letnega dopusta. V tem primeru imate namreč vse na enem mestu in vam ni potrebno prebirati določb iz ZDR-1 in (morebitne) kolektivne pogodbe. V pravilniku pa lahko delodajalec določi tudi dodatne dni dopusta, ki delavcem ne pripadajo po določilih ZDR-1 ali kolektivne pogodbe. Delodajalec ima namreč obvezo, da vsako leto do 31. marca za tekoče koledarsko leto delavce pisno obvesti o odmeri letnega dopusta. Če tega ne stori, je v prekršku. Globe za takšen prekršek se gibljejo od 1000 evrov za manjše delodajalce oz. do 2000 evrov za večje delodajalce.

Vas zanima ustanovitev podjetja? V podjetju Data imamo že 32 let izkušenj z ustanavljanjem podjetij! Pokličite 01/600-1530,  nam pišite na data@data.si ali  obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja