Go to Top

»Kolektivec« – ga želite vpeljati v svoje podjetje?

Kolektivec oz. kolektivni dopust –  ga delodajalec lahko odredi? In kako to stori? Preverite v članku. V našem podjetju Data imamo med drugim odlične pravne svetovalce, ki vam glede te tematike lahko svetujejo. Pomagajo vam tudi pri pripravi internih aktov podjetja, pogodb o zaposlitvi ipd. Če bi potrebovali katero od njihovih storitev, lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja.
Na omenjenih kontaktih smo vam na voljo tudi, če želite brezplačno ustanoviti podjetje!

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem

Kolektivec oziroma kolektivni dopust – kaj je to?

Kolektivec je oblika koriščenja letnega dopusta, ki je časovno odrejen s strani delodajalca. Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1) ureja pravico delavca do letnega dopusta v 8 poglavju, način izrabe pa je določen v 162. členu. Zaposleni mora vsaj dva tedna dopusta koristiti v tekočem letu. Dopust delavci koristijo upoštevaje zahteve delovnega procesa v podjetju, kjer so zaposleni. To pomeni, da če na primer proizvodno podjetje dva tedna v letu ustavi svojo proizvodnjo, takrat velja kolektivec. Zaposleni pa morajo v tem času koristiti svoj letni dopust.

 Brezplačno registrirajte podjetje!

Kolektivec ne pomeni dodatnih dni dopusta

Mnogo zaposlenih zmotno meni, da je kolektivec dodatek prostih dni, poleg že odrejenega števila dni letnega dopusta. Zaposleni mora vsako leto najkasneje do 31. marca prejeti odločbo o odmeri dopusta. Na tej odločbi je zapisano, koliko dela prostih dni zaposlenemu pripada. Če v podjetju obstaja kolektivec oz. kolektivni dopust, potem se število dni kolektivca všteje v odrejeno število dni letnega dopusta.

Odprite s.p. na enostaven način

Pravno svetovanje

Potrebujete računovodski servis? Postanite naša stranka!

Kolektivec in obveznosti delodajalca

Delodajalec se ne more kadarkoli odločiti za uveljavitev kolektivnega dopusta. Če se poslovodstvo odloči, da bo v podjetje uvedlo kolektivec, mora to urediti v pravilniku o letnem dopustu. Ureditev koriščenja dopusta v pravilniku pa je še posebej priporočljiva za delodajalce, ki jih ne zavezuje nobena kolektivna pogodba. Zaposleni morajo biti do konca poslovnega leta obveščeni in seznanjeni z načinom izrabe letnega dopusta v prihodnjem koledarskem letu. Seznanitev delavca s kolektivnim dopustom se torej uredi bodisi z objavo letnega razporeda delovnega časa na pri delodajalcu običajnem načinu (oglasno mesto, uporaba informacijske tehnologije kot npr. službeni intranet) ali pa z izdajo odločbe o odmeri dopusta.

Kilometrina – kakšna je v 2023?

Kolektivec – vas delodajalec lahko prisili v koriščenje dopusta?

Ker je letni dopust pravica zaposlenega, vas delodajalec načeloma ne more prisiliti v izkoriščenje letnega dopusta. Izjemo pa predstavlja kolektivni dopust, saj je za ta čas delodajalec že v letnem razporedu delovnih procesov predvidel manjšo potrebo po delu. Sicer pa lahko 1 dan v letu koristite dopust, kot ga določite sami, vendar morate o tem delodajalca obvestiti vsaj 3 dni vnaprej. Določenim skupinam zaposlenih pa pripadajo dodatni dnevi dopusta in tudi ugodnosti glede terminskega koriščenja dopusta.

Božičnica 2023

Preberite še ostale članke glede dopusta!

Dopust je vedno aktualna tema. Preverite še, kdaj vam pripada izredni dopust, kako izračunati sorazmerni del dopusta. Če ste v dilemi glede zakonodaje, pa vam je vedno na voljo pravna služba podjetja Data. Za ponudbo svetovanja nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja