Go to Top

Odmera letnega dopusta 2023 – čas do konca marca!

Odmera letnega dopusta 2023 je obveznost delodajalcev! Odmeriti ga je potrebno do konca marca. Kaj, če ga ne? Koliko dopusta minimalno pripada delavcu?

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Letni dopust mora biti odmerjen do 31. marca

S sklenitvijo delovnega razmerja delavec pridobi pravico do letnega dopusta. V 2. točki 160. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da mora biti odmera letnega dopusta za tekoče koledarsko leto delavcu izročena do 31. marca. Za leto 2023 to pomeni, da je skrajni rok petek, 31. 3. 2023. Odmera letnega dopusta 2023 je lahko s strani delodajalca poslana tudi na elektronski naslov delavca, katerega zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

Informativni izračun plače

Komu pripada dopust?

Vsak, ki sklene pogodbo o zaposlitvi (naj si gre za določen, nedoločen čas, krajši ali polni delovni čas), ima pravico do letnega dopusta. Če delavec dela celo koledarsko leto ima pravico do celotnega dopusta. V kolikor temu ni tako, pa mu pripada 1/12 dopusta za vsak polni mesec zaposlitve. Pravica do dopusta tudi pomeni, da ima delavec pravico do regresa.

Registracija d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj je treba upoštevati pri odmeri?

Odmera letnega dopusta 2023 se pripravi v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ob tem pa je potrebno upoštevati tudi kolektivne pogodbe, ki zavezujejo delodajalca, interne akte delodajalca in pravilnike ter določila pogodb o zaposlitvi. Ste delodajalec in vam odmera letnega dopusta povzroča sive lase? Potem se obrnite na naše pravne svetovalce, ki vam lahko pri odmeri dopusta pomagajo! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo! Vedeti morate, da lahko delodajalca doleti globa, če odmera letnega dopusta 2023 ni izročena pravočasno! Z globo od 750 do 2000 evrov se kaznuje delodajalca (pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oz. posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost). Poleg delodajalca pa se lahko kaznuje tudi odgovorno osebo delodajalca, in sicer s 100 do 800 evri kazni.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Koliko znaša minimalni dopust?

Ko se pripravlja odmera letnega dopusta 2023, je potrebno vedeti, da se letni dopust določa in izrablja v delovnih dnevih. ZDR-1 le določa, da letni dopust ne sme biti krajši od štirih tednov. Minimalno število dni letnega dopusta pa je odvisno od tega, kako so razporejeni delovni dnevi v tednu za posameznega delavca. To pomeni, da če delavec dela 4 dni v tednu, mu minimalno pripada 16 dni letnega dopusta. Če dela 5 dni v tednu, 20 dni, v kolikor pa dela 6 dni tedensko, pa 24 dni. Zakon o delovnih razmerjih določa še, da imajo starejši delavci, invalidi (z najmanj 60-odstotno telesno okvaro) in delavci, ki negujejo ali varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta. Prav tako pa dodaten dan dopusta pripada staršem za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti. Ko se pripravlja odmera letnega dopusta 2023, pa je potrebno pogledati še kolektivne pogodbe ter interne akte oz. pravilnike delodajalca, kjer so lahko določeni še dodatni dnevi dopusta.

Če imate dileme delovnopravne zakonodaje, se lahko posvetujete z našimi pravnimi svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja so vam na voljo na 01/600-1530 ali data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja