Go to Top

Izredni dan dopusta – v katerih primerih vam pripada?

Izredni dan dopusta – kdaj ga lahko koristite?

Izredni dan dopusta – Zakon o delovnih razmerjih določa t.i. plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin. V katerih primerih lahko koristite izredni dan dopusta? Mimogrede, imate vprašanja glede delovnega, gospodarskega ali obligacijskega prava? Na tej področjih imamo v našem podjetju vrhunske strokovnjake, ki bodo našli odgovore na vaša vprašanja! Za termin plačljivega pravnega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530, na data@data.si ali pa nam pošljete povpraševanje preko spletnega obrazca!

Informativni izračun plače

Redni dopust s podpisom pogodbe

Delavec pridobi pravico do koriščenja letnega dopusta s podpisom pogodbe o zaposlitvi oz. s sklenitvijo delovnega razmerja. Tukaj gre za redni dopust, ki mora biti odmerjen do konca marca. Če bi potrebovali pomoč pri pripravi odredb o odmeri dopusta, pogodb o zaposlitvi ali internih pravilnikov vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci! Za plačljivo ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Sobodajalec ali s.p.!

Kdaj vam pripada izredni dan dopusta?

Zraven rednega dopusta pa ima delavec tudi pravico do koriščenja tako imenovanega izrednega dopusta. Kaj to pomeni? Gre za plačni dopust oz. plačano odsotnost, ki se koristi v primeru osebnih okoliščin. »Osnovni« izredni dopust je določen v 165. členu Zakona o delovnih razmerjih. Daljše trajanje izrednega dopusta pa je določeno v posameznih kolektivnih pogodbah panog.

Prijavite se na seminar Zaključna bilanca 2021!

Izredni dan dopusta za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan

Od leta 2019 je v ZDR-1 določba, ki zaposlenim staršem daje pravico do plačane odsotnosti z dela za spremstvo učenca prvega razreda na prvi šolski dan. Ta pravica velja za oba starša, kjer ni pomembno v kakšni dejavnosti oz. v katerem sektorju delata. Delodajalec mora v tem primeru delavcu omogočiti izredni dan dopusta. Na drugi strani pa mora delavec predložiti delodajalcu ustrezno dokazilo (kot je recimo potrdilo o vpisu oz. šolanju), da bo otrok obiskoval prvi razred. Pri tem je potrebno poudariti, da pa izredni dan dopusta ne pripada staršem, ki otroka prvič peljejo v vrtec.

Udeležite se seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?!

Kdaj še pripada izredni dan dopusta?

Delavec ima pravico do plačane odsotnosti z dela do največ sedem dni v koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. Za vsak spodnji primer (spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan smo že omenili zgoraj) pripada vsaj en delovni dan oz. izredni dan dopusta:

  • lastna poroka;
  • smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrt otroka, posvojenca oz. otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja;
  • smrt staršev – mati, oče, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj;
  • hujša nesreča, ki zadane delavca.

Preverite tudi, kako izračunate sorazmerni del dopusta – več o tem smo pisali v tem članku.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja