Go to Top

Božičnica 2023 – kdaj in komu pravzaprav pripada?

Božičnica 2023 je dohodek, ki nekaterim delavcem polepša decembrske (ali novembrske) dni. Kako je z izplačilom božičnice? Je prostovoljno ali obvezno? Na kaj je treba biti pozoren glede obdavčitve?

Odprtje podjetja lahko opravite na naši DATA točki!

Izplačilo božičnice je ena od lepših skrbi, ki jih ima delodajalec. Ali bi tudi vi imeli lastno podjetje? Odprete ga lahko na Dati. Če imate pred tem še vprašanja, jih lahko zastavite našim podjetniškim svetovalcem. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si in si rezervirajte termin za posvet.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem

Komu pripada božičnica 2023?

Izplačilo božičnice ni obvezno. Pripada zaposlenim, za katere to določa njihova kolektivna pogodba ali individualna pogodba o zaposlitvi. Delodajalec pa lahko to, da bo izplačana božičnica 2023, uredi tudi v ustreznem internem aktu oz. pravilniku. V kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi internih aktov, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci.

Odpreti s,p ali d.o.o.?

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Božičnica 2023 – gre za plačilo za poslovno uspešnost

Božičnica 2023 je sicer pogovorni izraz za t. i. nagrado za poslovno uspešnost. V praksi se uporablja tudi izraz trinajsta plača. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je plača delavca sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost ter dodatkov. Plačilo za poslovno uspešnost (božičnica 2023) pa je kot del plače opredeljeno, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Višino božičnice v večini primerov določajo posamezne kolektivne pogodbe. Če ta ni določena v kolektivni pogodbi, pa jo določi delodajalec.

Pri tem ni nujno, da je vsem delavcem izplačana božičnica v enaki višini in se lahko razlikuje glede na kriterije, ki jih posamezen delavec dosega.

Normiranci – pomembne informacije!

Letošnje novosti pri izplačilu božičnice

Leto 2023 prinaša spremembe na področju izplačila poslovne uspešnosti. Spremembe se nanašajo na kriterije pri izplačilih poslovne uspešnosti, za katera velja ugodnejša davčna obdavčitev. Od 1. 1. 2023 velja, da izplačilo dela plače za poslovno uspešnost ne bo predmet obdavčitve, če bo izplačano največ dvakrat v koledarskem letu do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v RS.

Dnevnice – koliko znašajo v 2023?

Če imate dileme glede izplačila božičnice, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Dogovorili se boste za termin strokovnega svetovanja.


Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja