Go to Top

Prenos letnega dopusta – koliko ga lahko prenesete v naslednje leto?

Prenos letnega dopusta v naslednje koledarsko leto je možen! Imate vprašanje glede letnega dopusta ali vas zanima karkoli drugega iz področja delovnega prava? Lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega pravnega svetovanja. Na teh kontaktih smo vam na voljo tudi, če želite brezplačno registrirati podjetje!

Izračunajte si plačo

Prenos letnega dopusta – kaj pravi zakon?

Pravica do letnega dopusta je določena v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust se izrablja po delovnih dnevih. Delavci ga lahko porabijo v več delih, a en del mora trajati najmanj dva tedna To je tudi zakonsko minimalno določeno število dni, ki jih mora v koledarskem letu porabiti delavec v koledarskem letu. Delodajalec in delavec se lahko dogovorita, da se lahko preostanek dopusta koristi do 30. junija naslednjega leta. Poudariti je treba, da je letni dopust primarno namenjen izrabi v koledarskem letu, v katerem je odmerjen. Koriščenje starega dopusta (se pravi iz preteklega leta) je izjemoma možno tudi do 31. decembra. To je mogoče v primeru, če v lanskem letu (ali do 30. junija tekočega leta) delavec ni mogel porabiti dopusta zaradi bolezni, poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. pri nas

Prenos letnega dopusta – določen v kolektivni pogodbi, internem aktu ali pogodbi o zaposlitvi

Običajno je v kolektivni pogodbi, internem aktu delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi določeno, da lahko delavec v naslednje leto prenese zgolj omejeno število dni letnega dopusta kot je določeno v ZDR-1. V zakonu je namreč opredeljeno le minimalno število dni dopusta, ki ga je potrebno izkoristiti v tekočem koledarskem letu. Tako lahko delodajalec v internih aktih na primer določi, da morajo vsi delavci izrabiti ves svoj letni dopust. Lahko pa je v internem aktu določeno, da se v naslednje koledarsko leto prenese omejeno število dni letnega dopusta.

Izberite dobrega računovodjo

Imate morebitne dileme glede koriščenja letnega dopusta ali mislite, da vam je delodajalec napačno odmeril letni dopust? Naši pravni svetovalci vam lahko pomagajo s plačljivim svetovanjem! Pokličite na 01 600 1530 in se dogovorite za termin!

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja