Go to Top

Dva tedna strnjenega letnega dopusta – ju mora zaposleni res izkoristiti?

Ali mora zaposleni res izkoristiti dva tedna strnjenega letnega dopusta? Ali lahko dopust koristite po lastnih željah ali pa ste dolžni upoštevati tudi delovni proces in veljavno zakonodajo? Za nasvet s področja delovnega prava se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake. Za ponudbo pokličite na  01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si

Informativni izračun plače

Zakon o delovnih razmerjih določa pravila glede izrabe letnega dopusta. Izrabo letnega dopusta lahko konkretneje ureja tudi kolektivna pogodba in interni pravni akti. Če vas zanima svetovanje na področju izrabe letnega dopusta, konkretneje ali morate izkoristiti strnjeno izkoristiti dva tedna, ali svetovanje na področju internih pravilnikov, pokličite naše pravne strokovnjake na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Letni dopust vam mora delodajalec odmeriti z odločbo o letnem dopustu, ki jo mora delodajalec vročiti do 31. 3. v tekočem letu.

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Prednosti normiranega s.p.

Pravno svetovanje

Izračun dnevnice 2024

Kaj pravi zakon glede načina izrabe letnega dopusta?

Letni dopust se izrablja upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter upoštevaje njegove družinske obveznosti.

Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.

Delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi. O tem mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo. To lahko stori, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.

Brezplačno registrirajte podjetje

Dva tedna strnjenega letnega dopusta – ju mora zaposleni res izkoristiti?

Način izrabe letnega dopusta je urejen v Zakonu o delovnih razmerjih. Zakon določa, da je letni dopust mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

Zakon je torej jasen in pravi, da je potrebno dva tedna dopusta izkoristit strnjeno.

Če je delovna obveznost delavca določena v obdobju 5. delovnih dni na teden, je potrebno delavcu omogočiti 10 dni strnjenega letnega dopusta. V primeru, da je delovna obveznost delavca 6 delovnih dni na teden, mu mora delodajalec omogočiti 12. zaporednih delovnih dni letnega dopusta. Delodajalci, omogočite torej dva tedna strnjenega letnega dopusta svojim zaposlenim.

Vse kar morate vedeti o pogodbi o zaposlitvi

Zakon določa tudi globo. Delodajalec, ki delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta v skladu z zakonom, se kaznuje z globo od 1.500 do 4.000 EUR.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

  • Natasa Kus 23. avgusta 2019 - 8:52 Odgovori

    Kaj pa če zaposleni noče izkoristiti dveh tednov dopusta strnjeno?

    • Data d.o.o. 30. avgusta 2019 - 16:01 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na tem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja