Go to Top

Odmera dopusta 2024 – do kdaj jo morate prejeti?

Odmera dopusta 2024 je delodajalčeva obveznost. Kateri se skrajni datumi do katerega so delodajalci obvezani k izdaji odločbe o dopustu za leto 2024? Ali so za delodajalca kakšne posledice, če vam odločbe ne vročijo? Ali veste koliko dni znaša minimalno določen dopust? Ali veste kdaj je delavec upravičen do dodatnih dni dopusta? V kolikor vam odmera dopusta 2024 predstavlja težavo lahko pripravo prepustite našim pravnim strokovnjakom. Za termin svetovanja nam lahko vedno pišite na data@data.si ali nas pokličete na 01/600-1530. Pri nas lahko opravite tudi storitve kot so načrtovanje odprtja podjetja, registracija d.o.o. ali ustanovitev s.p.!

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Odmera dopusta 2024 – do kdaj?

Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delodajalec obvezan najpozneje do 31. marca svoje delavce pisno obvestiti o številu dni letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Kar v praksi pomeni, da je treba odmero dopusta za leto 2024 izročiti do 31.3.2024. Delodajalec je v prekršku, če odmera dopusta 2024 ni oddana pravočasno. Niste popolnoma prepričani, kako odmeriti dopust zaposlenih? Prepustite to opravilo našim izkušenim pravnikom. Za svetovanje nam lahko pišete na data@data.si ali pa pokličete na 01/600-1530.

Informativni izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Obvezni interni akti podjetja

Odmera dopusta 2024 ni pravočasno oddana?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa tudi kazen, če odmera dopusta 2024, ni pravočasno oddana. In sicer se lahko z kaznijo od 750 do 2000 evrov kaznuje delodajalca (samostojni podjetnik posameznik oz. posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pravna oseba), če delavcu ne posreduje obvestila o odmeri letnega dopusta. S kaznijo od 100 do 800 evrov pa se kaznuje tako delodajalca kot tudi odgovorno osebo delodajalca.

Kako odpreti sp?

Pravica do dopusta

Pri pripravi odmere dopusta 2024 je potrebno pogledati nekaj osnov glede letnega dopusta. Ko delavec sklene pogodbo o zaposlitvi , ima pravico do letnega dopusta. Vkolikor je pogodba o zaposlitvi sklenjena za celo leto 2024, takrat delavcu pripada celoten dopust za to koledarsko leto.

Kilometrina 2024

Sorazmerni del dopusta

Če delavec ni zaposlen za celo koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del dopusta in sicer samo za tiste mesece v tekočem letu, ko je zaposlen pri delodajalcu.

Minimalno določena višina dopusta

Koliko je minimalno določena višina dopusta? Za koledarsko leto letni dopust ne sme biti krajši od štirih tednov. Kar velja tudi, če je delavec zaposlen za krajši delovni čas. Kako to poteka v praksi? Za zaposlene, ki delajo osem ur na dan in pet dni v tednu, imajo po zakonu pravico do najmanj 20 dni letnega dopusta v koledarskem letu.

Informativni izračun dohodnine 2023

Dodatni dnevi dopusta

Pri pripravi odmere dopusta 2024 je potrebno upoštevati tudi dodatne dneve dopusta, ki lahko pripadajo delavcem. Najmanj tri dni dodatnega letnega dopusta pripada starejšemu delavcu, invalidu, delavcu z najmanj 60-odstotno telesno okvaro ter delavcu, ki neguje in varuje otroka, ki potrebujejo posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke. Delavec ima prav tako pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti. Dodatni dnevi dopusta so lahko opredeljeni tudi v kolektivni pogodbi ali v splošnem aktu delodajalca. To je lahko na primer dopust na delovno dobo.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja