Go to Top

Dodatni dopust – v katerih primerih vam pripadajo dodatni dnevi?

Dodatni dopust

Dodatni dopust oz. dodatni dnevi dopusta so opredeljeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). V katerih primerih vam pripada dodatni dopust oz. dodatni dnevi dopusta? Če imate vprašanja iz delovnopravne zakonodaje, vam lahko pri tem pomagajo naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Dodatni dopust za določene kategorije delavcev določa ZDR-1

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v svojem 159. členu določa, da letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne. V istem členu pa zakon določa kategorije delavcev, ki jim pripada še dodatni dopust. In sicer najmanj trije dodatni dnevi dopusta pripadajo:

  • Starejšim delavcem,
  • invalidom,
  • delavcem z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in
  • delavcem, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke.

Dodatni dopust pripada tudi delavcu, ki še ni dopolnil 18 let starosti. In sicer takšnemu delavcu pripada dodatnih sedem dni dopusta. Prav tako pa dodatni dopust pripada delavcu za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti. In sicer za vsakega otroka en dodaten dan dopusta.

Poleg teh naštetih kategorij, pa lahko dodatni dopust zaposlenim pripada tudi na podlagi določil kolektivne pogodbe ali pogodbe o zaposlitvi. Zakon med drugim določa tudi plačane odsotnosti z dela zaradi osebnih okoliščin. In sicer ima delavec v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem dni. Katere so te odsotnosti, preberite v našem članku Odsotnosti z dela – katere so še poleg dopusta?

Izračunajte si vašo plačo! Uporabite naš kalkulator!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Dodatni dopust je lahko različno opredeljen v kolektivnih pogodbah

Različne kolektivne pogodbe (lahko) različno opredeljujejo dodatni dopust. Za primer smo pogledali Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije. Kako je dodatni dopust opredeljen tam?

Kolektivna pogodba poleg dopusta, ki ga določa ZDR-1, priznava delavcem še dodatni dopust:

  • Za skupno delovno dobo:
    • nad 2 do 5 let – 1 dan,
    • nad 5 do 10 let – 2 dni,
    • nad 10 do 15 let – 4 dni,
    • nad 15 do 20 let – 5 dni,
    • nad 20 let – 6 dni.
  • Nočni delavci imajo pravico do 1 dodatnega dne.
  • Delavci, ki so v preteklem koledarskem letu opravili vsaj 1500 ur nočnega dela pri delodajalcu pa imajo pravico do še enega dodatnega dne.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dodatni dopust se lahko uredi tudi v pravilniku

Delodajalci lahko sprejmejo tudi pravilnik o letnem dopustu. V tem aktu lahko delodajalec predvidi tudi druge okoliščine, na podlagi katerih zaposlenim pripada dodatni dopust. To so lahko zahtevnost delovnega mesta, težki delovni pogoji, delovna uspešnost, izobrazba delavca, dosežena delovna doba ipd.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja