Go to Top

Delovne dobe ne smemo zamenjevati s pokojninsko dobo!

Delovne dobe se ne sme enačiti s pokojninsko dobo

Delovne dobe ne smemo enačiti s pokojninsko dobo. Poznate razlike med delovno in pokojninsko dobo? Kje in na kakšen način lahko pridobite izpis delovne dobe?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Kaj je obdobje delovne dobe oz. delovna doba?

Obdobje delovne dobe oz. delovna doba je obdobje, v katerem ste dejansko opravljali svoje delo oz. ste bili vključeni v delovno razmerje. Na podlagi delovne dobe se med drugim določi tudi dodatek za delovno dobo. Vpliva pa tudi na izplačilo jubilejnih nagrad ipd. Kako pa je z obdobjem delovne dobe pri samostojnih podjetnikih? Tudi s.p. seveda teče delovna doba. Obdobje delovne dobe pa se izračuna na podlagi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kako je pa z delovno dobo, če opravljate delo prek podjemne ali avtorske pogodbe?

Osebe, ki opravljajo delo preko podjemne ali avtorske pogodbe, morajo za mesec dni delovne dobe zaslužiti honorar v višini minimalne plače. Ta za leto 2022 znaša 1074,43 evra. Če zaslužijo manj, obdobje delovne dobe oz. delovna doba ne teče.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Delovne dobe se ne sme zamenjevati s pokojninsko dobo!

Čeprav se v praksi velikokrat zgodi, da se pojem delovne dobe enači s pokojninsko dobo, ne gre za sopomenki. Kot pove že ime, je pokojninska doba ključna za upokojitev. Kot že omenjeno se obdobje delovne dobe oz. delovna doba šteje takrat, ko ste v delovnem razmerju (oz. ko plačujete vse potrebne prispevke). Pokojninska doba pa se šteje tudi takrat, ko ste brezposelni ter prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje RS. Pokojninska doba se od leta 2015 naprej šteje tudi študentom, ki opravljajo študentsko delo. Mesec dni pokojninske dobe se prizna študentu, ko zaslužek doseže 60 % bruto povprečne mesečne plače v Sloveniji.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Izpis delovne dobe običajno potrebujemo ob novi zaposlitvi

Praviloma ob novi zaposlitvi delodajalci zahtevajo predložitev izpisa delovne dobe. Tega izda Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Na kakšne načine lahko pridete do njega, smo več pisali v članku Izpis o delovni dobi lahko v nekaj minutah naročite preko spleta.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na DATI!

Obdobje delovne dobe (lahko) vpliva tudi na odmero letnega dopusta

Prednost daljše delovne dobe je tudi daljši letni dopust. Kolektivne pogodbe sicer različno določajo kriterije za odmero dodatnih dni dopusta. A kriterij delovne dobe je bolj kot ne v vseh kolektivnih pogodbah – so pa lahko razlike pri tem, ali gre za skupno delovno dobo ali za delovno dobo pri trenutnem delodajalcu. Za praktični primer smo pogledali v KP dejavnosti trgovine. Tam je določeno, da ima delavec poleg osnovnega dopusta pravico do dodatnih dni letnega dopusta za skupno delovno dobo, in sicer:

  • Nad 2 do 5 let – 1 dan;
  • Nad 5 do 10 let – 2 dni;
  • Nad 10 do 15 let – 4 dni;
  • Nad 15 do 20 let – 5 dni;
  • Nad 20 let – 6 dni.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja