Go to Top

Pomoč brezposelnim z drugim korona paketom

Pomoč brezposelnim v obliki denarnega nadomestila za brezposelnost bo po predlogu novega interventnega »koronazakona-2« na razpolago širšemu krogu brezposelnih. Bo ta pomoč morda ponovno korak k temeljnemu mesečnemu prihodku? Predlagan znesek v predlogu novega zakona je pomoč v višini približno 400 evrov neto in bo na razpolago tistim, ki niso upravičeni do nadomestila po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1)!

Informativni izračun plače

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Mega zakon«, za uveljavljanje pravic in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati posamezno pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno oziroma vam ni izrečena globa

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Pomoč v neto znesku približno 400 evrov!

Delodajalci, ne veste kateri ukrepi so za vas najprimernejši? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost je včeraj predstavilo del nove interventne zakonodaje za zajezitev epidemije koronavirusa, kjer se pomoč namenja tudi brezposelnim, ki do sedaj niso bili še servisirani. Torej novi interventni zakon zajema tudi brezposelne, ki ne morejo prejeti denarno nadomestilo za brezposelnost in so izgubili zaposlitev zaradi epidemije.

Izračun: KRIZNI DODATEK

Pomoč brezposelnim, če so izpolnjeni pogoji

Za denarno nadomestilo za brezposelnost v primeru izgube zaposlitve, je moral upravičenec imeti sklenjeno pogodbo o zaposlitvi pred epidemijo in postati brezposeln v  času trajanja epidemije!

Da bo odpuščanje delavcev zakonito, je potrebno upoštevati predpisane postopke in delavce seznaniti z njihovimi pravicami ob odpovedi. Kako pravilno izvesti odpoved delovnega razmerja iz poslovnega razloga in kakšne so obveznosti delodajalca v tem primeru smo že razložili. Prispevek je na voljo TUKAJ.

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune Mega zakona!

Predlagana tudi pomoč v obliki pavšalnega dodatka pri otroškem dodatku!

Upravičenci za pomoč v obliki enkratnega solidarnostnega dodatka bi po predlaganem novem zakonu bili vsi, ki dobivajo otroški dodatek. Pomoč naj bi, ne glede na število otrok, znašala 30 evrov!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kako je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem v času brezposelnosti?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je podaljšal rok za uveljavljanje pravice do zdravstvenih storitev za tiste, ki nimate urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Rok se je iz osmih dni podaljšal na trideset dni. ZZZS tako zagotavlja, da upravičenec kljub neurejenemu zavarovanju lahko zdravstvene storitve uporablja še 30 dni po prenehanju zdravstvenega zavarovanja.

Brezposelni, ki ne prejemajo denarnega nadomestila in ne bodo vložili vloge za njegovo uveljavljanje, si morajo sami urediti zavarovanje. Bodisi pri pristojnem centru za socialno delo, bodisi po zakonskem ali zunajzakonskem partnerju pri njegovem delodajalcu ali pri ZZZS-ju.

Za podaljšanje odločb za ureditev zdravstvena zavarovanja se obrnite na ZZZS!

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja