Go to Top

Podjetnik na dopustu – odmik od rutine?

Podjetnik na dopustu si želi odklopa od obveznosti

Podjetnik na dopustu pomeni za nosilca dejavnosti ali lastnika podjetja situacijo, ko dnevno rutino in običajno okolje zamenja za destinacijo, kjer se sprosti, odklopi od obveznosti, se druži z znanci in prijatelji in si vzame dovolj časa za aktivno druženje z družino. Pa je res tako? Lahko podjetnik na dopustu popolnoma odklopi in pozabi na obveznosti? Po mnenju številnih podjetnikov, pomeni podjetnik na dopustu le fizični odmik iz vsakodnevnega okolja. Menjava lokacije pa redko pomeni, da podjetnik na dopustu nima stikov s podjetjem.

Izračunajte si plačo!

Podjetnik na dopustu je vedno dosegljiv

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V informacijski dobi v kateri živimo, je podjetnik na letnem dopustu dosegljiv kadarkoli in kjerkoli. Pa je to dopust? Odklop od obveznosti in dnevne rutine? Najbrž ne. Zato se mora podjetnik ustrezno organizirati in načrtovati svoj dopust že čez leto. Razdeliti mora delovne obveznosti med zaposlene, izbrati odgovorno osebo in ji predati naloge, načrtovati delo v času njegove odsotnosti. Le na tak način bo zares užival na dopustu.

DODATNI DNEVI DOPUSTA- Kdaj vam pripadajo?

Samozaposlena oseba je lahko podjetnik na dopustu

Kaj pa, če podjetnik nima zaposlenih, naročila prihajajo tudi v poletnem času, roki za dobavo materiala so kratki, poslovni partnerji pa neizprosni? Kdo mu lahko pomaga? Kako se lahko organizira? Samozaposleni podjetnik se lahko odloči in imenuje zastopnika v svojem podjetju. Zastopnika prokurista, na katerega prenese svoja pooblastila in se z njim dogovori za nadomeščanje v času dopusta.

Dohodninski razredi od 2022

Kako lahko podjetnik imenuje prokurista v svoje podjetje?

Postopek dodajanja zastopnika prokurista v podjetje je brezplačen postopek, ki ga podjetnik lahko opravi na katerikoli točki SPOT Registracije. Na postopek mora prinesti soglasje zastopnika, da se strinja, da postane prokurist pri samostojnem podjetniku. Referent točke SPOT Registracije pripravi obrazec sprememba podatkov samostojnega podjetnika, ki ga podjetnik podpiše. Referent obrazec skupaj s soglasjem prokurista elektronsko pošlje na registrski organ AJPES, ki v nekaj dneh potrdi spremembo in novega zastopnika kot prokurista vpiše v register podjetij k podatkom podjetja.

podjetniško svetovanje

Kakšne pristojnosti ima prokurist v podjetju?

Pristojnosti prokure določa Zakon o gospodarskih družbah (ZGD). V 35. členu ZGD vsebuje naslednjo določbo: Prokura upravičuje za vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost družbe, razen za odsvojitev in obremenitev nepremičnin, za kar mora biti prokurist posebej pooblaščen. Omejitev prokure nima pravnega učinka proti tretjim osebam.

Preberite tudi: Vse o ustanovitvi podjetja

Podjetnik na dopustu in odklop od rutine

Kljub omejitvam zaradi koronavirusa, turistične agencije poročajo, da so letošnje najljubše destinacije Slovencev seveda Mediteran, Grčija, Španija, Italija, Portugalska, Črna Gora, Madžarska in Avstrija. Veliko Slovencev namerava to leto odkrivati lepote Slovenije. Boste med njimi tudi vi – podjetnik na dopustu?

Želim se prijaviti na e-novice

Če še odlašate z odhodom na aktivni in zasluženi dopust in si izmišljate izgovore zanj vsak dan, pomislite na to, da je dopust lahko odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, navezovanje morda celo poslovnih stikov in nenazadnje, znani so primeri, ko se je podjetnik na dopustu domislil fantastične poslovne ideje, ki jo je po povratku domov uresničil v svojem podjetju.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja