Go to Top

Pomoč podjetniku – kdo vam lahko pomaga, ko ste na dopustu?

Pomoč podjetniku je pogosto več kot dobrodošla tako ob povečanem obsegu dela kot tudi takrat, ko se podjetnik odloči, da gre na dopust. Že ob ustanovitvi podjetja je smiselno razmisliti kdo vam bo lahko v pomoč pri poslovanju podjetja. Kdo lahko “vskoči” namesto vas? Največkrat je samostojnemu podjetniku v podjetju lahko v pomoč prokurist, ožji družinski člani, dijaki ali študenti ter upokojenci. Pred in med samo registracijo podjetja vam z nasveti pomagajo naši izkušeni svetovalci. Za termin registracije pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si.

Izračun plače

Pomoč podjetniku – pri poslovanju lahko pomaga prokurist podjetja

Odločitev podjetnika, da bo pooblastil osebo, ki bo prokurist v njegovem podjetju, lahko podjetnik sprejme že ob sami registraciji podjetja. Lahko pa kadarkoli naknadno imenuje prokurista. Oseba, ki bo prokurist pri samostojnem podjetniku, mora izpolniti soglasje, da se strinja z imenovanjem. Svetovalec DATA točke za vpis prokurista potrebuje ime in priimek osebe in njegovo EMŠO številko. Prokurist postane zastopnik pri samostojnem podjetniku, kar pomeni, da ima določena pooblastila. Kakšne pristojnosti ima prokurist? Podjetnika lahko zastopa na banki in ureja zadeve, lahko se dogovarja za posle in skrbi skratka za nemoteno poslovanje podjetja. Prokurist nima pooblastil glede nepremičnin, ne more preoblikovati podjetja ali opraviti postopek izbrisa s.p. iz registra podjetij.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev podjetjaNormiranec sp – kaj morate vedeti?

Pomoč podjetniku – pomoč družinskega člana

Tudi možnost kratkotrajnega dela, je dobrodošla pomoč podjetniku. Pri kratkotrajnem delu lahko pomoč podjetniku nudi ožji družinski član. Tako delo je brezplačna pomoč in je omejena na 40 ur na mesec. Vse kar mora podjetnik storiti, če se odloči, da mu bo v podjetju pomagal ožji družinski član je, da ga z obrazcem M12 prijavi v zavarovanje. Prijavo mora urediti elektronsko, bodisi preko Spot portala, če ima digitalno potrdilo, lahko pa tudi na DATA točki s pomočjo svetovalca. Mesečno zanj plačuje znesek zavarovanja v višini 6,63 evra.

Kilometrina 2024

Pomoč podjetniku – delo študentov in dijakov

Ob povečanem obsegu del ali koriščenju dopusta zaposlenih, predstavlja pomoč podjetniku tudi študentsko delo. V času počitnic, ko so študentje in dijaki prosti študijskih in šolskih obveznosti, si želijo dodatnega zaslužka hkrati pa ob delu pridobijo dragocene delovne izkušnje. Minimalna urna postavka za študentsko delo je določena v višini 7,21 evra bruto, kar pomeni 6,20 evra neto.

Prispevki za s.p. za 2024

Pomoč podjetniku – začasno in občasno delo upokojencev

Ena od možnosti je tudi dodatno delo upokojencev, ki se zaposlijo v podjetju s pogodbo o začasnem in občasnem delu in so tako dobrodošla pomoč za podjetnike. Obseg začasnega ali občasnega dela upokojencev je 90 ur mesečno. Največkrat trikrat na leto pa lahko občasno delo obsega 120 ur na mesec. Najnižja urna postavka za začasno ali občasno delo upokojencev znaša 7,21 evra bruto.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

V članku smo vam navedli nekaj možnosti, ki predstavljajo pomoč podjetniku, ko se le-ti odločijo, da se bodo v poletnem času odpravili na dopust. Potrebujete izračun koliko vas za določeno obdobje stane angažiranje osebe v podjetju v času vaše odsotnosti? Vas zanima katera od pomoči podjetniku je za vas najbolj ustrezna? Z vprašanji se obrnite na naše davčne, pravne oz. podjetniške svetovalce. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja