Go to Top

Začasno in občasno delo upokojencev – nova urna postavka 2024

Začasno in občasno delo upokojencev ima novo, spremenjeno, urno postavko. Najnižja urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo znaša 7,21 eura. Velja od 1. marca 2024 do 28. februarja 2025.

Ustanovitev podjetja

Razmišljate o odprtju podjetja? Potrebujete podjetništvo svetovanje? V našem podjetju imamo ekipo izkušenih pravnikov, ki vam lahko pomagam pri odprtju in delovanju vašega podjetja. Za svetovanje nas lahko kontaktirate po telefonu  01 600 1530 ali po elektronski pošti: data@data.si.

Informativni izračun plače

Najvišji skupni dohodek

Delate lahko tudi, ko se upokojite. Najvišji skupni dohodek upokojenca lahko znaša 10.781, 07 eurov.

Urna postavka in višina dohodka za začasno in občasno delo upokojencev sta se uskladila z rastjo minimalne plače v RS. Tako je urna postavka za opravljeno začasno in občasno delo upokojencev kot tudi višina dovoljenega kumulativnega dohodka določena s strani pristojnega ministra. Ta dva podatka sta v Uradnem listu RS objavljena najpozneje do konca februarja v koledarskem letu.

Normirani s.p.

Potrebujete pravni nasvet?

Izračun dnevnice 2024

Začasno in občasno delo upokojencev kot možnost dodatnega zaslužka

Vsi upokojenci, razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni, so upravičeni do opravljanja začasnega in občasnega dela. Začasno in občasno delo upokojencev ne vpliva na višino pokojnine. Večji prihodek lahko vpliva le na plačilo dohodnine. Saj se dohodek šteje kot dohodek iz drugega pravnega razmerja.

Opraviti je možno največ 60 ur dela v enem koledarskem mesecu. Neizkoriščenih ur ni mogoče prenesti v nov koledarski mesec, lahko pa se 60 ur opravi pri več delodajalcih. Do največ trikrat v koledarskem letu lahko upravičenec opravi tudi največ 90 ur začasnega ali občasnega dela v koledarskem mesecu, pri čemer seštevek ur ne sme preseči 720 ur v koledarskem letu.

Kilometrina 2024

Take vrste dela so delo:

  • v okviru drugega pravnega razmerja, pogodbe civilnega prava (primer avtorska pogodba), začasnega in občasnega dela,
  • osebnega dopolnilnega dela,
  • kratkotrajnega dela,
  • opravljanja dopolnilne dejavnosti na kmetiji,
  • funkcije družbenika,
  • prokurista,
  • poslovodne osebe in
  • delo uživalca invalidske pokojnine.

Pogodba o zaposlitvi

Začasno in občasno delo upokojencev – pogodba z delodajalcem je obvezna

Začasno in občasno delo upokojencev je pogodbeno dogovorjeno. Opredeljeno mora biti s posebno pogodbo za opravljanje začasnega in občasnega dela. Za začasno ali občasno delo se uporabljajo tudi predpisi, ki urejajo varnost in zdravje pri delu.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja