Go to Top

Odpravnina ob upokojitvi – boste upravičeni do nje ali ne?

Odpravnina ob upokojitvi ne pripada vsem delavcem, ki se upokojijo. Izpolnjevati je treba nekatere zakonske določene pogoje. Kateri so ti? Do katere višine po novem ni obdavčena?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Kdaj delavcu pripada odpravnina ob upokojitvi?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa (v kolikor s kolektivno pogodbo ni določeno drugače), da mora delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, izplačati odpravnino ob upokojitvi ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi. ZDR-1 še določa, da mora odpravnina ob upokojitvi biti v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oz. v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

Kakšne so še posebnosti?

Poudariti je treba, da odpravnina ob upokojitvi pripada zgolj enkrat. V kolikor se na primer upokojenec po upokojitvi znova zaposli, mu ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi ne pripada še enkrat odpravnina ob upokojitvi. Če pa se delavec delno upokoji (in je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let) ter sklene novo pogodbo za krajši delovni čas, mu pripada odpravnina ob upokojitvi v sorazmernem deležu. Enako velja tudi za delavce, ki so pri delodajalcu delali za krajši delovni čas (in bili pri delodajalcu zaposlenih za najmanj pet let). Izjema so delavci, ki delajo krajši delovni čas zaradi posebnih okoliščin (na primer bolezen, invalidnost, starševstvo). Njim pripada odpravnina v enakem znesku, kot če bi bili zaposleni za polni delovni čas. Velja tudi, da se odpravnina ob upokojitvi običajno izplača z zadnjo plačo.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Do katere višine je po novem neobdavčena?

Z začetkom leta 2023 se je spremenila tudi Uredba o davčnih obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Spremenil se je tudi znesek, do katerega odpravnina ob upokojitvi ni obdavčena. Ta je prej znašal 4063 evrov. Po novem pa odpravnina ob upokojitvi ni obdavčena do 300 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji po podatkih Sursa.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja