Go to Top

Urna postavka za študentsko delo se je zvišala!

Urna postavka za študentsko delo oz. znesek najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov se je povišal. Koliko znaša po novem?

Mimogrede, če se vaše študentsko življenje približuje h koncu in bo kmalu čas, da poprimete za redno delo, morda lahko postanete samostojni podjetnik. Za podrobne informacije o tem, kako ustanoviti podjetje, smo vam na voljo na telefonski številki 01 600 1530 oz. elektronskem naslovu data@data.si!

Izračunajte si svojo plačo

Koliko znaša nova minimalna urna postavka za študentsko delo?

Minimalna urna postavka za študentsko delo od 3.2. 2024 znaša 7,21 evra bruto oziroma 6,20 eur neto. Razlika med bruto in neto pomeni, da se pri nakazilu odvede znesek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) v višini 13,95%, saj študentsko delo šteje v pokojninsko dobo.

Brezplačno registrirajte podjetje

Bi odprli s.p.?

Kako se določi najnižja urna postavka za študentsko delo?

Na podlagi 130. c člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) zakonsko določena bruto urna postavka za študentsko delo (oz. začasno in občasno delo dijakov in študentov) ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro delo povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas. Pri tem se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur.

Če boste kmalu iskali redno delo, preberite tudi, kaj je potrebno vedeti o pogodbi o zaposlitvi za določen čas oziroma za nedoločen čas!

Pogodba o zaposlitvi

Minimalna plača se je zvišala

Kot že omenjeno, se je nedavno zvišal tudi znesek minimalne plače. In sicer na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači (ZMinP). Minimalna plača po novem znaša 1253,90 evra bruto. Ta znesek pa velja za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024. Ob spremembi minimalne plače pa se določi tudi najnižja urna postavka za študentsko delo.

Izračunajte si dohodnino

Kako se novo minimalno urno postavko za študentsko delo upošteva pri obračunu študentove plače za februar?

Študentsko delo, opravljeno do vključno 2.2.2024, lahko obračunate po prejšnji minimalni urni postavki (6,92 bruto). Delo, opravljeno od 3.2. 2024 dalje, pa mora biti obračunano po novi minimalni urni postavki (7,21 eur bruto).

Želite biti na tekočem? Sledite nam na Facebooku ali pa se prijavite na naše e-novice!

 Prijava na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja