Go to Top

Podaljšanje osebne izkaznice – s pretečeno še do konca leta 2021

Podaljšanje osebne izkaznice je potrebno načrtovati še pred pretekom veljavnosti obstoječe izkaznice

Podaljšanje osebne izkaznice je bilo v razmerah epidemije koronavirusa za marsikoga oteženo, zato je do konca leta 2021 omogočena uporaba tudi že pretečenih osebnih izkaznic.

Informativni izračun plače

Osebna izkaznica

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Z osebno izkaznico fizične osebe izkazujejo svojo identiteto in državljanstvo, lahko pa z njo tudi potujejo v nekatere države.

Slovensko osebno izkaznico lahko pridobijo vsi državljani Slovenije. Če polnoletni državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji nimajo drugega osebnega dokumenta s fotografijo, pa je obvezna.

Z januarjem 2022 prihaja v veljavo elektronska osebna izkaznica, ki prinaša digitalizacijo identifikacije posameznika.

Vse o  ustanovitvi podjetja

Podaljšanje osebne izkaznice

Podaljšanje osebne izkaznice je potrebno, ko je naša obstoječa osebna izkaznica pretečena. Za podaljšanje osebne izkaznice je potrebno obiskati upravno enoto, za obisk pa se je trenutno še vedno potrebno predhodno naročiti.

V času epidemije pravočasno podaljšanje osebne izkaznice za marsikoga ni bilo mogoče. Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije Covid-19 je zato omogočil uporabo tudi že pretečenih osebnih izkaznic. Navedeno velja za osebne izkaznice, katerih veljavnost je potekla po 29. 3. 2020.

 

Vas zanima kdaj vam pripadajo dodatni dnevi dopusta?

 

podjetniško svetovanje

Želite več informacij o popoldanskem s.p.?

Kljub navedenemu pa uporaba pretečenih osebnih izkaznic ni mogoča v primeru, če je v tem času prišlo do spremembe osebnih podatkov, navedenih na dokumentu. Če je torej v tem času prišlo do spremembe osebnega imena ali naslova imetnika, uporaba pretečene izkaznice ni mogoča. Enako velja v primeru, če fotografija na osebni izkaznici ne izkazuje več prave podobe imetnika.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Uporaba pretečenih osebnih izkaznic do konca leta

Uporaba pretečenih osebnih izkaznic je mogoča ob izkazovanju istovetnosti in državljanstva (pred uradnimi organi) in ob nastopanju v pravnem prometu (npr. pri notarju).

Želim se prijaviti na e-novice

Uporaba pretečenih osebnih izkaznic bo mogoča do konca leta 2021 in samo na območju Republike Slovenije. Podaljšanje osebne izkaznice pa bo kljub temu potrebno v primeru, če jo želimo uporabiti za prehod državne meje. Prehajanje državne meje s pretečeno osebno izkaznico namreč ni mogoče.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja