Go to Top

Elektronska osebna izkaznica bo 3. januarja 2022

Elektronska osebna izkaznica z biometričnimi podatki prinaša digitalizacijo identifikacije posameznika

Elektronska osebna izkaznica se bo začela izdajati od 3. januarja 2022 dalje. Kljub sprejetim novostim bodo stare osebne izkaznice ostale v veljavi. Nove osebne izkaznice pa bodo vsebovale biometrične podatke posameznika, lahko se bodo uporabljale za elektronsko podpisovanje, sčasoma pa se bodo lahko uporabljale za identifikacijo za zdravstvene storitve, kot s kartico ZZZS.

Informativni izračun plače

Zakonska podlaga je bila sprejeta že marca 2021

Novelo Zakona o osebni izkaznici, ki ureja izdajo biometrične osebne izkaznice, je Državni zbor sprejel 3. marca 2021. Predvidoma do konca julija 2021 pa bo objavljeno javno naročilo za izdelavo novih elektronskih osebnih izkaznic, rok za oddajo ponudb pa naj bi bil do konca avgusta 2021.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kaj bo vsebovala nova elektronska osebna izkaznica

Nova elektronska osebna izkaznica bo vsebovala čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje.

podjetniško svetovanje

Elektronska osebna izkaznica in elektronski podpis

Nova osebna izkaznica bo imela tudi sredstva za elektronsko identifikacijo ter kvalificirano potrdilo, s katerim se bo posameznik lahko elektronsko podpisal. To možnost bo urejal Zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja. Nova osebna izkaznica bo tako služila kot dokument za čezmejno elektronsko poslovanje, lahko pa boste z njo opravljali tudi e-storitve tujih ponudnikov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Elektronska osebna izkaznica tudi kot zdravstvena kartica

Že avgusta 2022 bomo z novo osebno izkaznico lahko uveljavljali tudi zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih. Elektronsko se bomo identificirali na podoben način kot to sedaj poteka s kartico zdravstvenega zavarovanja.  Zavod za zdravstveno zavarovanje bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica namreč ni obvezni dokument, prav tako je ne izdajajo tujcem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja