Go to Top

Označevalna tabla – imejte jo na sedežu

Označevalna tabla podjetja je tabla, na kateri so zapisani osnovni podatki podjetja. Na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije svetujejo, da imajo vsa podjetja na  svojem sedežu postavljeno označevalno tablo, tudi tista, ki jih zakon k temu izrecno ne zavezuje.

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Označevalna tabla je obvezna za trgovce in gostince

Označevalna tabla je obvezna za tiste podjetnike, ki imajo trgovino. Takšno obveznost za področje trgovinske dejavnosti določa Zakon o trgovini oziroma na njegovi podlagi sprejet Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti. Pravilnik tako določa, da mora biti na zunanji strani prodajalne na vidnem mestu napis z navedbo firme in sedeža trgovca ter morebitnim imenom prodajalne.

O tem, kako pomemben je tudi vidno označen delovni čas trgovine, smo pisali tudi v prispevku Tudi popoldanski s. p. ima lahko fizično trgovino.

Za področje gostinske dejavnosti pa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti določa, da mora gostinski obrat imeti ob vhodu vidno označen naziv firme in sedež gostinca. Označena mora biti tudi vrsto in ime obrata, nastanitveni obrat, ki se kategorizira, pa tudi označbo kategorije. 

Pravno svetovanje

Označevalna tabla tudi pri drugih podjetjih

S predpisi, ki so v pristojnosti Tržnega inšpektorata, na splošno sicer ni določena obveznost podjetnika, da mora objekt, kjer ima podjetje sedež, opremiti z označevalno tablo.

Ne glede na navedeno pa tudi ostalim podjetjem tržni inšpektorji svetujejo, da objekt, v katerem poslujejo, označijo z osnovnimi podatki o podjetju. Na primer vsaj s firmo podjetja. To je pomembno tudi z vidika dobrih poslovnih običajev in lažjega dostopa njihovih strank.

Izračun dohodnine

Vse obveznosti podjetnikov

Podjetja in podjetnike zavezujejo zakoni in podzakonski akti s številnih področij. Skoraj nemogoče je, da boste uspešni v poslu in hkrati sami sledili vsem zakonodajnim zahtevam in njihovim nenehnim spremembam. A tega, da ste prezaposleni s svojim poslom, ne bo upošteval noben inšpektor. Tudi tega ne, da morda kakšnega zakona ali predpisa niste pravilno razumeli. Zato je zelo pomembno, da si pomoč pravnika poiščete čimprej in tako uredite vse obveznosti vašega podjetja še pred obiskom inšpektorjem. Naše pravnike lahko za ponudbo pokličete na 01 6001 526 ali jim pišete na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja