Go to Top

Ste bar-man po srcu, se znajdete za šankom – odprite svoj bar!

Tudi če ste si zamislili najmanjši bar s strežnim pultom in enim samim stolom, ali pa sanjarite o večjem obratu z živo glasbo in plesom, so vsekakor postopki za registracijo pravzaprav enaki. Poleg brezplačne registracije podjetja na Datini SPOT točki pa boste morali kljub temu še nekaj stvari premisliti in uskladiti. Kaj potrebuje bar za gladek začetek z pravno-zakonodajnega vidika?

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Za sam začetek mora bar imeti prijavljeno primerno dejavnost

V kolikor odprete svoj bar, morate na svojem podjetju, bodisi s.p. ali d.o.o., imeti registrirano dejavnost »Strežba pijač« (SKD 56.300). Ta dejavnost vključuje tudi dejavnost bifejev, kava barov, točilnic in jo morajo med drugimi registrirati tudi objekti, kot so diskoteke in podobno –pogojeno da nudijo pijače.

Kakor preostale gostinske dejavnosti, za samo odprtje bar ne potrebuje začetnega dovoljenja. Same pogoje, ki so zahtevani za opravljanje pa kljub temu za bar opravlja ustrezna inšpekcijska služba in tudi že v teku poslovanja podjetja.

Ustanovitev podjetja

Bar zahteva primernost objekta

Objekt v katerem je bar, mora biti primerno označen – tako ime bara, vrsto obrata, kot tudi imena podjetja. Napis mora biti v nočnem času osvetljen in v slovenskem jeziku. Lahko pa je dodan tudi kateri drug jezik ali znak. Ustrezno uporabno dovoljenje za objekt v katerem je bar, je potrebno urediti na lokalni Upravni enoti, Občini ali pri Ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Ste bar-man po srcu, se znajdete za šankom – odprite svoj bar!Bar mora imeti tudi ustrezno urejene zunanje površine – tako neposredna povezanost z glavnim objektom, kot tudi urejene ali ograjene. Tako je zahtevana primernost dostopa do vhoda za goste ter zagotovitev primernega števila parkirnih mest. Za vsakih 10 sedežev mora biti vsaj parkirno mesto za eno osebno vozilo, razen če stoji bar v naselju, kjer so parkirni prostori urejeni v okviru javnih parkirnih površin. Tudi površine namenjene dostavi blaga in odvozu odpadkov morajo biti fizično in vidno ločene.

Poleg omenjenega je potrebno zagotoviti obseg storitev za določen gostinski obrat. Več o tem si preberite v pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Potrditev in tudi morebitne spremembe rednega obratovalnega časa je potrebno izvesti na občini. V kolikor je bar v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj, sme poslovati obratovati le med 6. in 22. uro. Ob pridobitvi primernega soglasja gostinstvu pristojnega organa ali občine, pa lahko obratuje tudi v podaljšanem obratovalnem času.

Informativni izračun plače

Bar mora imeti ustrezno objavljene cene

Cene gostinskih storitev morajo biti čitljivo izpisane v ceniku. Ta pa na vidnem mestu ali pa v jedilnem listu in ceniku pijač. Oba morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve. Tako mora vključevati tudi vrsta, količina in cena pijače (razen, kjer se količina meri s porcijo).

Samostojni podjetnik posameznika ali pravna oseba, mora pridobiti dovoljenje za prodajo tobaka, tobačne in povezane izdelke. Tako dovoljenje se mora pridobiti za vsak prostor posebej Več o temu o postopku pooblastitev npr. računovodkinje smo pisali v članku »Pooblaščanje osebe za opravljanje postopkov na VEM točki«. Oddaja tega pooblastila je možna na naši SPOT točki.

V primeru uvoza alkoholnih pijač je potrebno trošarinsko dovoljenje in trošarinsko skladišče. Več o tem si preberite v Zakonu o trošarinah (ZTro).

Pravne storitve za delodajalce

Potrebno je upoštevati omejitve prodaje tobačnih izdelkov in ponujanja alkoholnih pijač

Tako mora bar imeti pri navedbi pijač v ceniku in na embalaži označeno vsebnost alkohola in opozorilo, da živilo ni primerno za otroke.

Bar tudi ne sme prodajati ali ponujati alkoholnih pijač in pijač, ki so jim dodane alkoholne pijače – osebam, mlajšim od 18 let, osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale osebam, mlajšim od 18 let, osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola, kot tudi ne osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola. Bar ne sme prodajati alkoholne pijače iz avtomatskih samopostrežnih naprav. Prodaja žganih pijač je prepovedana od začetka delovnega obratovalnega časa do 10. ure dopoldne. Bar mora nuditi vsaj dve različni vrsti brezalkoholnih pijač, ki sta cenovno enaki ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače.

Izračun za avtorsko in podjemno pogodbo ter občasno delo

Prepoved velja tudi za prodajo tobačnih izdelkov – osebam mlajših od 18 let, avtomatskih naprav, posameznih cigaret oziroma tobačnih izdelkov izven izvirne embalaže proizvajalca ali tobaka za oralno rabo.

Kajenje v baru je dovoljeno le v posebej za kadilce določenih prostorih ali kadilnicah.

Bar lahko gostom nudi še ostale izdelke v svojem obratu, ki so navadno prisotni v takem obratu in take, ki zaokrožujejo ponudbo obrata – torej slane palčke, turistične publikacije, tobačne izdelke, kavo ipd.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja