Go to Top

Odpoved zaposlitve nosečnici zaradi neuspešnega poskusnega dela

Odpoved zaposlitve nosečnici, ki neuspešno opravi poskusno delo – je možna?

Odpoved zaposlitve nosečnici je možna le izjemoma. Odpoved pogodbe o zaposlitvi je sicer možna iz več različnih razlogov, tako na strani delodajalca kot tudi na strani delavca. Obstajajo pa določene zakonsko varovane kategorije delavcev, katerim zakon nudi še posebno varstvo pred odpovedjo. Ali noseči delavki sploh lahko vročite odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informativni izračun plače

Noseča delavka je delodajalca dolžna seznaniti o nosečnosti

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V kolikor delodajalec ne ve za delavkino nosečnost, ga mora delavka, če želi koristiti pravno varstvo pred odpovedjo, še pred iztekom odpovednega roka, z zdravniškim potrdilom obvestiti o nosečnosti. Če delavka delodajalca ne obvesti, delodajalec ne more vedeti za omejitve glede odpovedi zaposlitve nosečnici.

 

Želite registrirati s.p.?

Kaj pa če delodajalec noseči delavki vroči odpoved?

Delavka mora delodajalca obvestiti o ničnosti odpovedi in mu takoj predložiti zdravniško potrdilo o nosečnosti. Vročena odpoved zaposlitve nosečnici je nična, postopek pa ustavljen. Delodajalec do 1 meseca po vrnitvi delavke na delo ne sme izvesti nikakršnih ukrepov za prenehanje delovnega razmerja, po preteku obdobja varstva pa mora postopek odpovedi začeti od začetka.

 

PREBERITE VSE O ZNIŽANJU PREJEMKA PREVOZA NA DELO

podjetniško svetovanje

 

Želite registrirati d.o.o.?

 

Kdaj je možna odpoved zaposlitve nosečnici?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) med posebej varovane kategorije delavcev uvršča tudi starše. 115. člen ZDR-1 določa, da delodajalec zaposleni delavki v času nosečnosti ne sme preklicati pogodbe o zaposlitvi. Omenjeni člen pa vsebuje tudi izjemo, ko noseči delavki lahko preneha zaposlitev na podlagi odpovedi, če inšpektor za delo predhodno poda soglasje za le-to, če obstajajo razlogi za izredno odpoved ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca – likvidacija d.o.o. Odpoved zaposlitve nosečnici je torej možna le ob predhodnem soglasju inšpektorata za delo.

Želim se prijaviti na e-novice

Neuspešno poskusno delo in odpoved zaposlitve nosečnici

Neuspešno opravljeno poskusno delo torej ne sodi v zakonsko določene izjeme za odpoved zaposlitve nosečnici. To področje je bilo z vidika varnosti nosečnic dodatno urejeno s sprejemom novega ZDR-1 leta 2013, pred tem so noseče delavke uživale manjše pravno varstvo. Odpoved zaposlitve nosečnici zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela tako ni dopustna.

Po zdajšnji ureditvi velja, da četudi noseča delavka v času poskusne dobe dela ne opravlja zadovoljivo, ji delodajalec ne sme vročiti odpoved pogodbe o zaposlitvi. Takšno stališče je zavzela tudi že sodna praksa. Sodna praksa vezana na odpoved zaposlitve nosečnicam je, da delavki v času nosečnosti, dojenja otroka do enega leta in v času odsotnosti zaradi starševskega varstva, ni zakonito preklicati pogodbe o zaposlitvi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja