Go to Top

Oddajanje stanovanj turistom: FURS misli resno

Oddajanje stanovanj ali drugih nepremičnin turistom mora potekati skladno z zakonom

Oddajanje stanovanj – Finančna uprava RS je namreč letos zaradi nezakonitega oddajanja nepremičnin v najem izrekla že za 237.000 evrov glob. Napovedujejo, da bodo poostreni nadzor še nadaljevali. Nezakonito oddajanje stanovanj vas lahko drago stane. Globa lahko znaša od 400 do 30.000 evrov.

Dejavnost sobodajalcev je do izteka roka prijavilo 374 zavezancev. Nato pa je FURS začel izvajati  poostrene nadzore in dejavnost je začelo prijavljati vse več zavezancev. V prvih osmih mesecih letos se je tako skupaj na novo registriralo 2.154 zavezancev za eno izmed dejavnosti sobodajalcev. To je 30 odstotkov več kot v istem obdobju lani in 53 odstotkov več kot leta 2016. Po podatkih FURS-a je trenutno v davčnem registru evidentiranih 6.949 zavezancev, ki opravljajo dejavnost sobodajalcev, od tega 4.145 fizičnih oseb in 2.804 pravnih oseb.

FURS nad nezakonito oddajanje stanovanj

Do konca junija so inšpektorji opravili že več kot 450 nadzorov. Postopek o prekršku so uvedli zoper 227 storilcev zaradi skupno 427 prekrškov. Največ kršitev se je nanašalo na kršitve dela na črno in nedovoljenega oglaševanja. Do konca avgusta so inšpektorji izrekli za skupaj 237.000 evrov glob in 56 opominov. Poleg tega so obračunali dodatnih 230.000 evrov davka tistim, ki so napovedali do takrat še neprijavljene prihodke iz dejavnosti oddajanja v turistični najem.

Kako zakonito urediti oddajanje stanovanj?

Kako torej zakonito urediti oddajanje stanovanj ali sob gostom? Če bo oddaja stanovanj potekala daljše časovno obdobje (daljše od pet mesecev), je potrebno to dejavnost ustrezno registrirati. Poskrbeti boste morali za ustanovitev podjetja in za njegovo dejavnost izbrati oddajanje nepremičnin v turistični najem. Če se želite registrirati za oddajanje nepremičnin v najem, se oglasite na VEM točki Data. Naši izkušeni svetovalci vam bodo svetovali, ali je v vašem primeru bolje, da odprete s.p. ali popoldanski s. p. (če ste že zavarovani po drugi podlagi, recimo ste zaposleni).

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Fizične osebe, ki nameravajo turistom oddati v najem sobo, del stanovanja ali celotno stanovanje samo za kratko časovno obdobje, pa lahko to dejavnost opravljajo tudi kot registrirani sobodajalci. To so fizične osebe, če opravljajo dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudijo do 15 ležišč ter so vpisane v Poslovni register Slovenije.

oddajanje stanovanjPisali smo že, v katerih primerih se mora fizična oseba, ki oddaja nastanitvene zmogljivosti v najem, identificirati za namene DDV ter ga obračunavati. Najprej je treba ugotoviti, ali se z vidika DDV šteje za davčnega zavezanca ali ne. Torej se je treba vprašati, ali se jo lahko opredeli kot osebo, ki neodvisno opravlja dejavnost po 5. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1).

A v določenih primerih se mora tudi mali davčni zavezanec identificirati za namene DDV in od prejete storitve obračunati in plačati slovenski DDV. To velja, če svoje nepremičnine trži na spletnih straneh, kot sta omenjena portala, in če ta ponudnik nima sedeža ali stalne poslovne enote v Sloveniji (25. člen ZDDV-1). Taka primera sta Airbnb in Booking.

>>> Vse o DDV-ju in o obveznostih, ki jih imajo zavezanci za DDV, izveste na izobraževanju Abeceda poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Inšpektorji letos pogosto hodijo naokrog

Davčni svetovalci podjetja Data, d.o.o., svetujejo, da upoštevate opozorila FURS-a. Najnovejši nadzori namreč dokazujejo, da je oddajanje stanovanj in ostalih nepremičnih v turistični najem letos res pod drobnogledom inšpektorjev.

Če vam pri oddajanju nepremičnin v najem pomagajo zaposleni v vašem s.p. ali d.o.o., spadate v kategorijo delodajalcev, ki jih v Sloveniji zavezuje obsežna delovnopravna zakonodaja. Vabimo vas k udeležbi na brezplačnem izobraževanju Obveznosti delodajalca od A do Ž.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pripravili: davčni svetovalci podjetja Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja