Go to Top

Obdavčitev obresti fizičnih oseb – katere so obdavčene in katere ne?

Obdavčitev obresti posameznikov ureja Zakona o dohodnini (Zdoh-2). Obresti namreč spadajo med dohodke iz kapitala. Na kratko v današnjem članku povzemamo kako obravnavati obdavčitev obresti ter kdaj so obdavčene, kako se prijavi napoved in kateri davek se plačuje. Za individualni nasvet se obrnite na naše davčne strokovnjake. Pokličite nas na 01 600 1530, ali pa nam pišite na data@data.si in prepustite vse skrbi našim strokovnjakom.

Izračunajte si plačo!

Kaj poleg obresti še sodi med dohodke iz kapitala?

 

Po Zdoh-2 se med dohodke iz kapitala vštevajo poleg obresti še dividende in dobiček iz kapitala. V nadaljevanju zakona je ločena obravnava obdavčitve ostalih dohodkov in obdavčitev obresti. Dividenda je povezana z lastniškim deležem ali delnico, dobiček iz kapitala pa predstavlja dobiček, ki je povezan z odsvojitvijo kapitala. Za vsak prejet dohodek je določen postopek prijave finančni upravi. Napoved se praviloma odda preko eDavki, seveda pa imajo fizične osebe možnost prijave tudi v papirni obliki.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Med obresti štejemo različne obresti in podobne dohodke:

  • Obresti od posojil
  • Obresti od dolžniških vrednostih papirjev
  • Obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah
  • Dohodek iz oddajanja v finančni najem
  • Dohodek iz življenjskega zavarovanja
  • Dohodek, dosežen z delitvijo prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.

Dnevnice 2023

Vsi navedenih dohodki se torej obravnavajo enako kot obdavčitev obresti, poleg navedenega pa tudi vsako nadomestilo, ki ne predstavlja vračila glavnice iz finančno dolžniškega razmerja (tudi diskonti, bonusi, premije…).

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

podjetniško svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Primer obdavčitev obresti

 

Za lažjo predstavo spodaj predstavljamo primer obračuna davka, obdavčitev obresti z dohodnino:

 

v EUR
prejete obresti od danega posojila 1.200 osnova
25% 300 davek

 

Stopnja davka je določena z zakonom, 25 odstotkov.

Gre za t.i. cedularno obdavčitev, torej enkratni davek. To pomeni, da se obdavčitev obresti ne vključuje v letno dohodninsko progresivno lestvico.

Ustanovite d.o.o. hitro in brezplačno!

Prijava dohodka za obdavčitev obresti se odda preko napovedi (obrazec odvisen od vrste prejetih obresti):

NAPOVED DOHODNINE OD OBRESTI NA DENARNE DEPOZITE:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=odmera_dohodnine_od_obresti_na_denarne_depozite

To Napoved vloži davčni zavezanec rezident, ki doseže obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, in pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU in znesek presega 1.000 evrov.

NAPOVED DOHODNINE OD DRUGIH OBRESTI:

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/OpenPortal/CommonPages/Opdynp/PageD.aspx?category=odmera_dohodnine_od_drugih_obresti

Napoved odda davčni zavezanec, rezident, kadar mu obresti izplača oseba, ki ni plačnik davka (npr. tuja pravna oseba).

Rok za oddajo napovedi je 28. februar tekočega leta za preteklo leto.

Izračun dohodnine

Na podlagi napovedi FURS najkasneje do 30. aprila izda odločbo s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve. Sicer se davek za obdavčitev obresti plača na prehodni davčni podračun – proračun države SI56011008881000030, referenca: SI19 davčna številka zavezanca-41009.

Kilometrina 2023

Oprostitev obdavčitev obresti

Dohodnine oziroma davka se na določene obresti ne plačuje, to so:

  • obresti, ki se zavezancu izplačajo iz naslova neupravičeno ali preveč odmerjenih in plačanih davkov in prispevkov;
  • obresti na pozitivno stanje na transakcijskem računu pri izvajalcu plačilnega prometa, in sicer največ v višini, ki jo izvajalec plačilnega prometa plačuje za depozite na vpogled;
  • obresti iz varčevalne pogodbe po nacionalni stanovanjski varčevalni shemi, ki je sklenjena za obdobje najmanj petih let, razen obresti pri odstopu od te varčevalne pogodbe;
  • 50% zneska obresti na obveznice, ki jih je upravičenec prejel kot odškodnino (denacionalizacija, tudi dediči pod določenimi pogoji);
  • obresti od vplačil etažnih lastnikov v rezervni sklad, ki se vodijo na posebnem transakcijskem računu rezervnega sklada in jih upravnik nalaga v skladu s Stanovanjskim zakonom.
  • obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, do višine 1.000 eurov.

Za vsa dodatna vprašanja nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Pomagamo vam lahko na različnih področjih, saj nudimo pravno svetovanje, računovodstvo  in pomagamo ustanoviti podjetje. Sledite nam lahko tudi na Facebooku ali LinkedInu.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja