Go to Top

Odgovornost podjetnika – s.p. absolutno odgovoren, kaj pa pri d.o.o.?

Odgovornost podjetnika, ki se vpiše v register podjetij kot samostojni podjetnik, je absolutna. Za obveznosti pri poslovanju s.p. odgovarja s svojim celotnim premoženjem. Podjetnik, ki se odloči za ustanovitev pa ustanovi pravni subjekt in za registracijo d.o.o. nameni ustanovitveni kapital. Podjetnik, ki je družbenik v d.o.o. je za poslovanje družbe odgovoren do zneska kapitala, ki ga je vložil v družbo in s premoženjem družbe. Se pripravljate na registracijo podjetja? Pokličite nas na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Odgovornost podjetnika – registracija s.p.

Postopek ustanovitve s.p. je s tehničnega vidika enostaven postopek, ki ga bodoči nosilec dejavnosti lahko opravi na DATA točki. Postopek ni povezan s stroški. Kapitala za ustanovitev s.p. podjetnik ne potrebuje. S.p. je registriran in vpisan v register podjetij najhitreje v treh dneh. Po registraciji odpre TRR račun na banki in v večini primerov že lahko začne s poslovanjem.

Izračun plače

Svetovalci podjetja DATA opažamo, da se posamezniki, ki se odločajo za registracijo s.p. velikokrat ne zavedajo, kakšna je odgovornost podjetnika pri poslovanju. Na individualnih posvetih s podjetniki, jih svetovalci opozarjamo, da takoj, ko so registrirani, postanejo gospodarski subjekt in postanejo podvrženi gospodarsko-pravni zakonodaji. Zavezani so voditi računovodsko dokumentacijo, oddajati bilance, plačevati davke, podvrženi so tudi inšpekcijskemu pregledu.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Ustanovitev podjetja

Kilometrina 2024

Odgovornost podjetnika – kaj pomeni absolutna odgovornost?

Kot že rečeno, samostojni podjetniki za svoje obveznosti odgovarjajo s svojim osebnim premoženjem in ne le z morebitnim podjetniškim premoženjem s katerim razpolagajo. V primeru dolga in nesposobnosti plačevanja tekočih obveznosti lahko FURS blokira njihov bančni račun, zapleni premično in tudi nepremično premoženje podjetnika. O odgovornosti podjetnika se lahko poučite tudi na seminarju z naslovom Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. V sklopu tega predavanja tudi dobimo veliko vprašanj udeležencev ali lahko zamrznejo svoje podjetje, v primeru, da nimajo prihodkov na TRR, da bi se ta na način izognili plačevanju fiksnih stroškov. S poslovanjem bi nadaljevali, ko bi spet imeli naročilo in torej priliv na TRR. Zamrznitve podjetja ni. Nesposobnost plačevanja obveznosti s.p. lahko prekine le z izbrisom s.p. iz registra podjetij.

Prispevki za s.p. za 2024

Odgovornost podjetnika – družbenika pri d.o.o.

Ravno zaradi absolutne odgovornosti pri poslovanju s.p., se mnogi podjetniki odločijo za registracijo d.o.o. na DATA točki. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) opredeljuje d.o.o. kot kapitalsko družbo. Kapitalske družbe po ZGD-1 so še: delniška družba (d.d.), evropska delniška družba (SE) in komanditna delniška družba (k.d.d.). Za razliko od d.n.o. (družba z neomejeno odgovornostjo) in k.d. (komanditna družba), ki sta osebni družbi. Razlika med kapitalskimi in osebnima družbama je osebna odgovornost družbenika za obveznosti družbe.

Prispevki za popoldanski s.p. za 2024

Družbeniki kapitalskih družb za obveznosti družbe ne odgovarjajo neposredno, torej ne s svojim premoženjem. Njihova osnovna obveznost do družbe je le vložek, ki kot ustanovitveni kapital predstavlja premoženje družbe. S tem vložkom družbenik odgovarja za svoje obveznosti. Pri osebnih družbah odgovornost praviloma preide tudi na družbenike in zato govorimo o osebni odgovornosti.

Kaj se vam bolj izplača? Registrirati s.p. ali d.o.o.? Odgovor in nasvet lahko dobite pri svetovalcih podjetja DATA. Za individualni posvet pišite na data@data.si ali pokličite na 01/600-1530.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja