Go to Top

Zaprtje sp-ja ne izbriše terjatev in obveznosti

Zaprtje sp-ja je preprosto, a ne odlašajte s poravnanjem obveznosti

Zaprtje sp-ja je preprost postopek, pri katerem se podjetnik izbriše iz Poslovnega registra Slovenije (PRS), kot določa Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1). S tem pa se ne izogne terjatvam do upnikov in obveznostim do Finančne uprave RS. Še vedno namreč odgovarja z vsem svojim premoženjem.

Informativni izračun plače

Ne pozabite na obveznosti do Finančne uprave

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Z izbrisom iz PRS ne izginejo obveznosti do Finančne uprave RS (FURS). Samostojni podjetnik mora običajno FURS-u davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti oddati do konca marca. Če se za zaprtje sp-ja odloči med davčnim letom, mora FURS njegov davčni obračun prejeti najpozneje v 60 dneh od dneva prenehanja opravljanja dejavnosti. Po tem se izračuna dohodnina.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Če se to zgodi v prvem mesecu davčnega leta, morata biti v 60 dneh predložena dva davčna obračuna hkrati: za preteklo in tekoče leto. To ureja 297. člen Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Po 60 dneh še ni čisto prepozno

Čeprav je za oddajo obračuna na voljo kar 60 dni, ni dobro odlašati. Dva meseca lahko hitro mineta. Če tega ne stori v danem roku, naj čim prej vloži samoprijavo. Tako se bo izognil globi, ki znaša od 800 do 10.000 evrov, ne pa tudi zamudnim obrestim. Ko pride na obisk inšpekcija, pa bo za to že prepozno.

Pravni nasvet

Davčni obračun se mora nanašati na podatke, ki veljajo na dan prenehanja opravljanja dejavnosti. V njem morajo biti razvidni prihodki in odhodki, nastali do zadnjega dne. Obračun se lahko odda samo prek sistema eDavki.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Odjava iz obveznih socialnih zavarovanj in zaprtje poslovnega računa

Zaprtje sp-ja in z njimi povezani opravki so zadnje dejanje samostojnega podjetnika samega. Tudi odjava iz socialnih zavarovanj ni samodejna. Izvesti jo je treba v osmih dneh od izbrisa s. p.-ja iz Poslovnega registra Slovenije (PRS). Prav tako kot zaprtje sp-ja je tudi odjavo mogoče opraviti na točki SPOT., in sicer z obrazcem M-2. Pripisati je treba vzrok odjave, torej zaprtje sp-ja in izbris iz PRS, in datum predvidenega izbrisa.

Vračilo ali plačilo dohodnine? 

Samostojni podjetnik mora še na banki zapreti svoj poslovni račun.

Lahko zaprem s. p., če imam neporavnane obveznosti?

Če samostojni podjetnik finančnih obveznosti ne more poravnati sproti, ga zaprtje sp-ja reši pred kopičenjem dolgov. Seveda pa bo moral terjatve  kljub temu poravnati, novi stroški iz dejavnosti pa ne bodo nastajali.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Zaprtje sp-ja kar od doma

Zaprtje sp-ja je preprost postopek. Lahko samostojni podjetnik opravi prek portala SPOT ali na točki SPOT. S kvalificiranim potrdilom za elektronski podpis to lahko stori kar z udobja domačega doma prek spletnega portala SPOT.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

S. p. lahko kadar koli znova ustanovite, vendar vam drugič olajšava dela prispevkov, ki se nanaša na pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne pripada.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja