Go to Top

Neizplačilo regresa 2023 – kaj lahko storite, če ga niste prejeli?

Neizplačilo regresa 2023 je zakonsko nedovoljeno. FURS in inšpektorat RS za delo preverjata delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa. Zadnji rok za izplačilo regresa je bil 1. julij 2023. Obstaja pa sicer tudi možnost, da se regres izplača pozneje! Kdaj je to možno?

Z našimi pravnimi svetovalci, ki so strokovnjaki na področju delovnega prava, se lahko posvetujete. Znali vam bodo svetovati glede vprašanj kot je neizplačilo regresa 2023 in pri ostalih delovnopravnih dilemah. Pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter rezervirajte termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Izračunajte si vašo plačo!

Neizplačilo regresa 2023 ali prestavljeno izplačilo?

Kot že rečeno, je rok za izplačilo regresa zakonsko določen. To je 1. julij tekočega leta. Tako določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Obstajajo pa izjeme. Izjeme, ki ne veljajo kot neizplačilo regresa 2023 so zapisane v kolektivnih pogodbah. Če ima denimo podjetje likvidnostne težave, lahko prestavi izplačilo regresa, vendar le v primeru, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca namreč določi poznejši rok izplačila regresa. A najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Kaj storiti, če je neizplačilo regresa 2023 neupravičeno?

Neupravičeno neizplačilo regresa 2023 je pametno najprej rešiti z delodajalcem. Čeprav to ni zakonsko obvezno, je pametno, da ga opozorite pisno. Tako lahko zagotovite hitrejšo razrešitev zadeve. Neizplačilo regresa 2023 lahko, če se z delodajalcem ne uspete dogovoriti, prijavite tudi na inšpektorat RS za delo. Kršitev lahko prijavite anonimno prek spletnega obrazca.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Kakšne so globe za neizplačilo regresa 2023?

Globe, ki jih morajo delodajalci plačati za neizplačilo regresa 2023 se gibajo med 3000 in 20.000 €. Poleg tega lahko globa doleti tudi delodajalce, ki z izplačilom regresa zamujajo. Za samostojne podjetnike in manjša podjetja, ki so pravne osebe ali posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, so globe nižje. Znašajo namreč od 1500 do 8000 €. Dodatno globo mora plačati tudi odgovorna oseba pri delodajalcu, in sicer od 450 do 2000 €.

Če je tudi vas doletelo neizplačilo regresa 2023 se lahko za pomoč obrnete na naše pravne svetovalce. Na svetovanje se lahko naročite s klicem na 01 600 1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja