Go to Top

Menjava gum 2023 – zamudnike čakajo konkretne kazni!

Menjava gum 2023 – zima se z vso hitrostjo približuje. In to pomeni, da se približuje rok za menjavo gum – z letnih v zimske. Do kdaj jih lahko zamenjamo?

Tudi podjetja imajo največkrat v lasti jeklene konjičke, zato naj ne pozabijo nanje. Mimogrede – tudi vi razmišljate o odprtju lastnega podjetja? Ali pa ste že podjetnik? Na Dati najdete vse na enem mestu: podjetniške strokovnjake, ki svetujejo pri odpiranju podjetja, pa tudi pravne, davčne in računovodske strokovnjake, ki vam lahko pomagajo v nadaljevanju. V kolikor nas potrebujete, pokličite na 01/600-1530 ali pa pišete na elektronski naslov data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Do kdaj je potrebno namestiti zimske gume?

V zadnjih mesecih smo priča nepredvidljivim vremenskim razmeram in podobno utegne biti tudi pozimi. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da morajo biti motorna ter priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo. Rok za menjavo je torej 15. november. Glede na to, da so vulkanizerji v teh dneh precej zasedeni, priporočamo, da pohitite z rezervacijo termina.

Ustanovitev podjetja – na Dati enostavno!

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Že pred 15. novembrom se lahko pojavijo zimske razmere!

Zakon o pravilih cestnega prometa obvezno zimsko opremo predvideva s 15. novembrom. A ob tem je določeno tudi, da morajo vozila imeti zimsko opremo tudi v zimskih razmerah, ki se pojavijo izven tega obdobja (torej med 15. marcem in 15. novembrom). Bodite torej pozorni, če v prihodnjih dneh zapade sneg.

Previdno tudi, če greste v tujino! V sosednjih državah imajo različne zakonodaje in v skladu s tem tudi druge terminske roke, ki veljajo za zimsko opremo! Zato preverite, preden se odpravite na pot.

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Kakšne globe vas lahko doletijo, če nimate ustrezne zimske opreme?

Če bo menjava gum 2023 v zimsko varianto »prepozno« na vašem sporedu ter ob morebitnih zimskih razmerah ne boste imeli ustrezne opreme, vas lahko doleti globa. Z globo 40 evrov se kaznuje voznika, ki vozila nima opremljenega s predpisano zimsko opremo. Z globo 500 evrov pa se kaznuje voznika, ki ovira oz. onemogoča promet drugih vozil. Ob tem se vozniku izreče še 5 kazenskih točk.

Z globo 200 evrov se kaznuje voznika, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Z globo 1.000 evrov se kaznuje pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost (njihovo odgovorno osebo z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Dnevnice 2023

Spoštujte torej določbe ZPrCP. Tako fizičnim kot pravnim osebam želimo srečno pot na cesti! Za vsa vprašanja v zvezi odpiranjem in delovanjem podjetja pa vam še naprej ostajamo ob strani. V kolikor nas potrebujete, smo vam na voljo na  01/600-1530 in elektronskem naslovu data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja