Go to Top

ZZZS kartica – kako podjetnik dobi kartico zdravstvenega zavarovanja?

ZZZS kartica za podjetnike je zelo pomembna

ZZZS kartica je dokument s katerim podjetnik dokazuje, da se je zavaroval v svojem podjetju in iz naslova samozaposlitve plačuje prispevke za socialno zavarovanje. V kolikor imate kakšna vprašanja glede zdravstvene kartice za podjetnike ali podjetniške dileme nasploh, lahko pokličete naše podjetniške svetovalce. Telefonska številka je 01/600-1530, lahko nam pa tudi pišete na elektronski naslov [email protected] ter se dogovorite za termin.

Informativni izračun plače

ZZZS kartica – postopek za njeno pridobitev se začne ob registraciji podjetja

Na DATA točki referenti pri postopku registracije podjetja (največkrat so to postopki za vpis samostojnega podjetnika), vedno pripravimo tudi obrazec Prijava v obvezna socialna zavarovanja (M1 obrazec). Od leta 2016 velja, da se morajo M obrazci za ureditev zavarovanja pripravljati v e-obliki in prijave v zavarovanje (razen redkih izjem) ni mogoče več izvesti osebno na območnih enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje po Sloveniji. Da podjetniku prihranimo čas in trud, mu izpolnimo tudi omenjeni obrazec. Podjetnik ga zgolj podpiše in refrent DATA točke ga elektronsko pošlje na ZZZS. Na podlagi tega obrazca podjetnik po pošti prejme s strani ZZZS potrdilo M1 kot dokaz, da je prijavljen v socialno zavarovanje.

Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Ste na pravem mestu!

ZZZS kartica pomeni za podjetnika dostop do zdravstvenih storitev

Kot dokaz, da je ob registraciji podjetja prijava v zavarovanje podjetnika uspela, dobi podjetnik po pošti na naslov podjetja dokument, ki mu ga pošlje ZZZS – potrdilo o prijavi v zavarovanje, M1 obrazec. Prve prispevke za socialno zavarovanje bo podjetnik plačal do 20. v mesecu za pretekli mesec. Prispevki se vedno plačujejo za nazaj. Na podlagi potrdila M1 pa ZZZS naroči izdelavo ZZZS kartice, ki jo podjetnik prejme po pošti v sedmih do desetih dneh po registraciji podjetja.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

podjetniško svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kaj če podjetnik potrebuje zdravnika, ZZZS kartica pa še ni prišla?

V vmesnem času, ko je ZZZS kartica v izdelavi, lahko podjetnik dobi na ZZZS potrdilo, da je zavarovan. To potrdilo zadostuje za obisk zdravnika in uveljavljanje zdravstvenih pravic iz naslova zavarovanja za s.p. Če potrdila podjetnik na prejme v določenem času po prejemu M1 obrazca, lahko pokliče ZZZS in potrdilo mu bodo poslali.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

ZZZS kartica pomeni plačevanje vseh prispevkov za socialno zavarovanje

 Vrste in stopnje prispevkov, ki jih plačujejo samozaposlene osebe, so razvidne iz naslednje tabele:

Vrsta prispevka Stopnja prispevka zavarovanca Stopnja prispevka delodajalca
za pokojninsko in invalidsko zavarovanje            15,50 %              8,85 %
za zdravstveno zavarovanje              6,36 %              6,56 %
za starševsko varstvo              0,10 %              0,10 %
za primer brezposelnosti              0,14 %              0,06 %
za poškodbe pri delu in poklicne bolezni                 /              0,53 %
SKUPAJ            22,10 %            16,10 %

Vir: FURS

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

ZZZS kartica in zavarovanje podjetnika je večkrat predmet svetovanj na DATA točki

Največkrat zastavljena vprašanja podjetniškim svetovalcem v našem podjetju se nanašajo ravno na področje zavarovanja. Prav tako bodoče podjetnike zanima višina prispevkov za socialno zavarovanje, ugodnosti ob prvem odprtju podjetja glede socialnih prispevkov itd. Če imate tudi vi vprašanja, na katere bi želeli prejeti odgovore preden skočite v podjetniške vode, nas pokličite na 01-600/1530 ali nam pišite na elektronski naslov [email protected]. Poslali vam bomo ponudbo za svetovanje ter vam podali prave informacije na podlagi katerih boste lahko sprejeli prave odločitve!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja