Go to Top

Prvo odprtje sp – prvi dve leti ne plačujete polnih prispevkov!

Prvo odprtje sp – kaj je treba vedeti, če začenjate podjetniško pot?

Prvo odprtje sp je mogoče za novince na podjetniški pot manjši izziv. A ni treba, da je temu tako. Kako se pripraviti na prvo odprtje sp? Kakšni so koraki? Kako poteka postopek? In veste, da imate prvi dve leti poslovanja ugodnost? Če želite tudi vi odpreti sp (ali ustanoviti doo), pokličite na 01/600-1530! Lahko pa rezervacijo termina za registracijo podjetja, opravite tudi prek spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Priporočljivo je dobiti informacije

Imate podjetniško idejo? In bi se radi podali na samostojno podjetniško pot? Še preden se odločite za prvo odprtje sp, lahko pridobite informacije na naših podjetniških seminarjih! V podjetju DATA organiziramo tri brezplačne seminarje, ki so vam lahko v pomoč, ko se odločate za prvo odprtje sp. Prvi je Zasluži denar s hobijem ali idejo. Drugi seminar nosi naslov Prednosti in slabosti samozaposlitve. Pred samim odprtjem podjetja, pa se je smiselno udeležiti še skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja! Smiselno je preveriti tudi zakonodajo – sploh prebrati Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1). Če pa imate pred odprtjem sp še kakšna vprašanja, pa se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce! Ti so vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Z našim kalkulatorjem lahko opravite izračun plače!

Kaj je še treba vedeti, preden pridete na postopek za prvo odprtje sp?

Vsekakor je pred registracijo sp potrebno vedeti še nekaj stvari. Preden pridete na postopek odprtja sp, morate vedeti, kakšno bo ime podjetja. Prav tako je treba določiti sedež podjetja in poslovni naslov. Če se odločite za prvo odprtje sp, je smiselno, da se odločite za računovodski servis, ki vam bo vodil poslovne knjige. To pomeni, da se boste vi lahko osredotočili na opravljanje vaše dejavnosti. Tudi to oz. te (če bo dejavnosti več) je potrebno poznati, ko se odločite za registracijo sp.

Preberite tudi – Je izobrazba pogoj za odprtje sp?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Prvo odprtje sp je enostaven postopek, ki ga lahko opravite na DATA točki!

Sam postopek za prvo odprtje sp je zelo enostaven. Oglasite se na naši DATA točki. S seboj morate prinesti veljaven osebni dokument, davčno številko ter overjeno izjavo lastnika objekta, kjer bo vaš poslovni naslov. To potrebujete le, če sami niste (so)lastnik, kjer boste imeli vaš poslovni naslov. Skupaj z našim referentom boste pripravili obrazce za odprtje sp. To so prijava za vpis samostojnega podjetnika (za Ajpes), oddaja davčnih podatkov (za Furs) in prijava v obvezna socialna zavarovanja (M1 obrazec).

Preberite tudi – Odprtje sp za polovični delovni čas, obstaja tudi ta možnost?

Prvo odprtje sp pomeni tudi nižje prispevke za dve leti!

Če se odločite za prvo odprtje sp imate tudi ugodnost. In sicer vam prvi dve leti ni potrebno plačevati polnih prispevkov. Samostojni podjetniki plačujejo prispevke za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, starševsko varstvo ter za zaposlovanje. Če gre za prvo odprtje sp, je podjetnik prvo leto upravičen do oprostitve plačila polovice prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja pa se oprostitev zmanjša na 30 odstotkov. Ob tem je potrebno poudariti še to, da to velja le, če gre za prvo odprtje sp. Če ste že imeli registriran sp in ste ga zaprli, vam ob ponovnem vpisu v poslovni register ta ugodnost ne pripada.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja