Go to Top

Kako odpreti frizerski salon? Kaj pri tem potrebujem?

Kako odpreti frizerski salon? Kako poteka postopek? Odprtje svojega lastnega frizerskega salona je lahko zanimiva podjetniška pot, ki ponuja neomejene poslovne priložnosti. Frizerske storitve vključujejo nego in umivanje las, modno striženje, barvanje, kodranje, ravnanje las, svetovanje ali druge storitve, kot so oblikovanje obrvi in brade.

Mladi, ki razmišljajo o vstopu v svet frizerstva, se pogosto sprašujejo, kako začeti in uspeti v tej konkurenčni industriji. Da bo začetek lažji, vam pomagamo podjetniški svetovalci na DATI. Za posvet nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Omogočamo vam tudi brezplačno registracijo podjetja!

Brezplačna registracija podjetja

Glede na to, da se globalni trg vedno bolj usmerja k prodaji in uporabi naravnih izdelkov, se tem vse bolj uveljavlja tudi naravna nega las. Tudi v Sloveniji že obstajajo frizerski saloni, ki za barvanje uporabljajo zgolj naravne barve, kot so kana, sena, indigo, itd. To je lahko inovativna rešitev za vse, ki iščejo ekološke, neškodljive in učinkovite načine nege las in na ta način pripomorejo k soustvarjanju prihodnosti lepote na naraven način.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako odpreti frizerski salon – registracija

Ne glede na to, katere storitve bodo v ospredju v vašem frizerskem salonu, je potrebna ustrezna registracija. Zato v članku podrobneje opisujemo, kako odpreti frizerski salon.

Pri frizerskem poklicu se posamezniki pogosto odločijo za samostojno podjetniško pot. Sprva je za nekatere to popoldanski s.p., (ki je mogoč le ob redni zaposlitvi) ali pa kot redni s.p. Če pa želite v svojem podjetju imeti več zaposlenih, je morda ustreznejša oblika d.o.o. Vse omenjene oblike podjetja lahko registrirate na DATA točki.

Na postopku registracije potrebujete: osebni dokument, davčno številko ter overjeno izjavo lastnika objekta (v kolikor sam/a niste lastnik/ca objekta), kjer boste imeli poslovni naslov.

Nekaj dni po tem, ko opravite registracijo podjetja, dobite sklep o vpisu po pošti. Takrat je nujen obisk Obrtno podjetniške zbornice (OZS), saj se frizerska dejavnost lahko opravlja le s pridobitvijo obrtnega dovoljenja. Za to je potrebna ustrezna izobrazba (srednja poklicna šola frizerske smeri).

Ustanoviti s.p. ali d.o.o?

Kako odpreti frizerski salon – ustrezna šifra dejavnosti

Ko pridete na registracijo, vas referent vpraša, katero dejavnost želite registrirati. Frizerska dejavnost se v standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD) uvršča pod šifro: 96.021.

V kolikor bi želeli v svojem frizerskem salonu prodajati tudi izdelke za nego las (šamponi, balzami, itd.), se to uvršča pod šifro: 47.750. Pogoj pri tem pa je, da se lahko prodaja le blago, ki ga frizer/ka uporablja pri opravljanju storitev. In to le osebam, katerim je bila opravljena storitev.

Normiranci – pomembne informacije!

Pogoji za odprtje frizerskega salona

Frizerska dejavnost se lahko opravlja le v ustreznem poslovnem prostoru – salonu z ustrezno opremo in pripomočki. Zakonodaja določa, da mora prostor ustrezati minimalnim zdravstveno-higienskim in tehničnim pogojem.

Velikost, razporeditev, izvedba in opremljenost delovnih prostorov morajo zadostiti naslednjim kriterijem:

  • omogočati morajo učinkovito čiščenje in razkuževanje, naravno ali umetno prezračevanje in primerno osvetlitev glede na velikost prostora in dejavnost, ki se izvaja;
  • opremljenost delovnega prostora mora vsebovati najmanj en umivalnik (s toplo in hladno vodo, tekočim milom in brisačami za enkratno uporabo);
  • površine, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego, morajo biti odporne proti kemikalijam;
  • zagotovljeno mora biti zbiranje in ravnanje z odpadki v skladu s predpisi;
  • v delovnem ali pomožnem prostoru mora biti nameščena omarica oziroma komplet za prvo pomoč;
  • v prostoru morajo biti zagotovljene sanitarije.

Delo na terenu oziroma zunaj salona je dovoljeno le izjemoma na domovih strank, ki zaradi telesne prizadetosti ali duševne motnje ali drugih razlogov ne morejo priti v prostore, v katerih se opravlja frizerska dejavnost. Frizerske dejavnosti na terenu ni mogoče registrirati.

Kilometrina – koliko znaša v 2023?

Ustrezna oprema in pripomočki

Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca. Mora biti čista, izdelana iz materialov, ki omogočajo ustrezno čiščenje, vzdrževanje in po potrebi razkuževanje oziroma sterilizacijo. Predvsem mora biti varna za uporabnika.

Za konkretnejšo razlago vseh pogojev za opravljanje frizerske dejavnosti se lahko obrnete na naše izkušene podjetniške svetovalce. Zagotovite si termin za posvet s klicem na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja