Go to Top

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – katere naj izberem?

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja podjetnik izbere iz dokumenta, ki se imenuje Standardna klasifikacije dejavnosti 2008. Kaj je to? Kaj so neregulirane, regulirane in obrtne dejavnosti?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Dejavnosti so v SKD 2008

Kot že omenjeno, se dejavnosti pri ustanovitvi podjetja izberejo iz dokumenta Standardna klasifikacija dejavnosti 2008 (SKD 2008). Gre za 192 strani dolg dokument, ki vsebuje vse dejavnosti, med katerimi izbira podjetnik svoje dejavnosti. Ob registraciji podjetja lahko podjetnik izbere vse tiste dejavnosti (in to so lahko tudi različne dejavnosti), s katerimi bo začel poslovati. Še po registraciji bo lahko brisal ali dodajal nove dejavnosti. Podjetniški svetovalec v podjetju DATA, podjetnikom na individualnem posvetu poišče, predlaga in razloži, katere dejavnosti mora vpisati ob registraciji podjetja, če želi opravljati določeno vrsto aktivnosti in zanjo stranki izstaviti račun. Ne le to, razloži tudi pogoje za opravljanje dejavnosti. Če imate tudi vi vprašanja pred ustanovitvijo s.p. ali registracijo d.o.o., nas pokličite na 01/600-1530! Dogovorili se boste za termin svetovanja! V kolikor pa vam je vse jasno, pa lahko seveda rezervirate termin za registracijo podjetja!

Opravite informativni izračun dohodnine!

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – neregulirane dejavnosti

V Standardni klasifikaciji dejavnosti poznamo neregulirane, regulirane in obrtne dejavnosti. Za opravljanje nereguliranih dejavnosti ni pogojev in jih lahko opravlja vsak. Kot primer nereguliranih dejavnosti pri ustanovitvi podjetja lahko navedemo šifre dejavnosti s področja trgovine. Trgovine na debelo (šifre v poglavju 46. in naprej) in trgovine na drobno (šifre v poglavju 47. in naprej). Kot zanimivost lahko povemo, da je tudi šifra dejavnosti za opravljanje računovodskih storitev (69.200), neregulirana dejavnost. To pomeni, da jo lahko opravlja vsak, ki jo registrira med dejavnosti pri ustanovitvi podjetja. Zato previdno pri izbiri računovodje! Vas zanima naša ponudba računovodskih storitev? Za dodatne informacije smo vam na voljo na 01/600-1530 in data@data.si.

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – regulirane dejavnosti

Standardna klasifikacija dejavnosti vsebuje tudi dejavnosti, ki so regulirane dejavnosti. To pomeni, da podjetnik za opravljanje teh dejavnosti potrebuje licenco (nepremičninski posredniki, turistične agencije, organizatorji potovanj) ali mora pridobiti koncesijo (posredovanje delovne sile) ali kakšno drugo dovoljenje, po registraciji podjetja. Za sam postopek registracije podjetja ta dokazila niso potrebna. Potrebna pa so za pravilno in zakonito opravljanje dejavnosti.

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – obrtne dejavnosti

Opravljanje obrtnih dejavnosti zahteva od podjetnika po registraciji podjetja (bodisi s.p. ali d.o.o.) pridobitev obrtnega dovoljenja. Katere so obrtne dejavnosti v SKD 2008? Primer obrtnih dejavnosti so: kozmetične storitve, frizerske storitve, popravljanje vozil, montaža strojev in naprav, inštaliranje elektrike, vode, klime v stanovanju, krovska dela, fasaderstvo, peka kruha in slaščic …). Za opravljanje obrtnih dejavnosti je potrebno imeti ustrezno izobrazbo s področja dejavnosti. Torej frizerske storitve opravlja frizer.

Podjetniki! Opravljate specifično dejavnost in je ne najdete v Klasifikaciji dejavnosti? Ne veste kam jo uvrstiti in tudi ne, če morate za opravljanje te dejavnosti izpolnjevati z zakonom predpisane pogoje? Pomagali vam bomo izkušeni podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja