Go to Top

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – katere naj izberem?

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja podjetnik izbere iz dokumenta, ki se imenuje Standardna klasifikacije dejavnosti 2008. Kaj so neregulirane, regulirane in obrtne dejavnosti? Za pomoč pri izbiri ustreznih dejavnosti se obrnite na naše izkušene svetovalce na DATA točki. Pokličete nas lahko preko telefona 01 600 15 30 ali preko e-pošte: data@data.si

Ustanovitev podjetja

Dejavnosti so zbrane v dokumentu SKD 2008

Kot že omenjeno, se dejavnosti pri ustanovitvi podjetja izberejo iz dokumenta Standardna klasifikacija dejavnosti 2008 (SKD 2008). Gre za 192 strani dolg dokument, ki vsebuje vse dejavnosti, med katerimi podjetnik izbira svoje dejavnosti. Ob registraciji podjetja lahko podjetnik izbere vse tiste dejavnosti (in to so lahko tudi različne dejavnosti), s katerimi bo začel s poslovanjem. Tudi po postopku registracije se bo še lahko brisalo ali dodajalo nove dejavnosti. Podjetniški svetovalec v podjetju DATA, podjetnikom na individualnem posvetu poišče, predlaga in razloži, katere dejavnosti mora vpisati ob registraciji podjetja, če želi opravljati določeno vrsto aktivnosti in zanjo stranki izstaviti račun.

Kilometrina 2024

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – neregulirane dejavnosti

V Standardni klasifikaciji dejavnosti poznamo neregulirane, regulirane in obrtne dejavnosti. Za opravljanje nereguliranih dejavnosti ni pogojev in jih lahko opravlja vsak. Kot primer nereguliranih dejavnosti pri ustanovitvi podjetja lahko navedemo šifre dejavnosti s področja trgovine. Trgovine na debelo (šifre v poglavju 46. in naprej) in trgovine na drobno (šifre v poglavju 47. in naprej). Kot zanimivost lahko povemo, da je tudi šifra dejavnosti za opravljanje računovodskih storitev (69.200), neregulirana dejavnost. To pomeni, da jo lahko opravlja vsak, ki jo registrira med dejavnostmi pri ustanovitvi podjetja. Zato previdno pri izbiri računovodje!

Izračun plače

Ustanovitev podjetja

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – regulirane dejavnosti

Standardna klasifikacija dejavnosti vsebuje tudi dejavnosti, ki so regulirane dejavnosti. To pomeni, da podjetnik za opravljanje teh dejavnosti potrebuje licenco (nepremičninski posredniki, turistične agencije, organizatorji potovanj) ali mora pridobiti koncesijo (posredovanje delovne sile) ali kakšno drugo dovoljenje, po registraciji podjetja. Za sam postopek registracije podjetja ta dokazila niso potrebna. Potrebna pa so za pravilno in zakonito opravljanje dejavnosti.

Vse o popoldanskem s.p.

Dejavnosti pri ustanovitvi podjetja – obrtne dejavnosti

Opravljanje obrtnih dejavnosti zahteva od podjetnika po registraciji podjetja (bodisi s.p. ali d.o.o.) pridobitev obrtnega dovoljenja. Katere so obrtne dejavnosti v SKD 2008? Primer obrtnih dejavnosti so: kozmetične storitve, frizerske storitve, popravljanje vozil, montaža strojev in naprav, inštaliranje elektrike, vode, klime v stanovanju, krovska dela, fasaderstvo, peka kruha in slaščic …). Za opravljanje obrtnih dejavnosti je potrebno imeti ustrezno izobrazbo s področja dejavnosti. Torej frizerske storitve opravlja frizer.

Podjetniki! Opravljate specifično dejavnost in je ne najdete v Klasifikaciji dejavnosti? Ne veste kam jo uvrstiti in tudi ne, če morate za opravljanje te dejavnosti izpolnjevati z zakonom predpisane pogoje? Pomagali vam bomo izkušeni podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530!

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja