Go to Top

Šifre dejavnosti – katere dejavnosti dodati k vaši glavni dejavnosti?

Šifre dejavnosti ob registraciji podjetja, bodisi s.p. ali d.o.o., v poslovni register določi in izbere podjetnik, ki namerava opravljati dejavnosti za stranke in jim za opravljeno dejavnost izstaviti račun.

Preberite tudi – Izplačilo dohodnine 2022 – kdaj bo?

Kaj je potrebno vpisati v register podjetij?

V register podjetij mora vpisati 5-mestne šifre dejavnosti. Nabor šifer dejavnosti najde v dokumentu, ki se imenuje Standardna klasifikacija dejavnosti 2008. Ob registraciji podjetja lahko podjetnik vpiše več dejavnosti. Lahko so to različne šifre dejavnosti. Tudi še po registraciji podjetja je možno dodajati ali brisati šifre dejavnosti podjetja. Mimogrede, v kolikor bi potrebovali podjetniško svetovanje iz področja kot so klasifikacija dejavnosti ali pogoji za opravljanje dejavnosti, nas za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Registracija pomembna zaradi izstavljanja računov!

Ob izpolnjevanju prijave podatkov podjetja na AJPES ali ob pripravi akta o ustanovitvi, mora podjetnik določiti glavno dejavnost podjetja. To je tista dejavnost, za katero podjetnik oceni, da mu bo na začetku poslovanja prinesla največ prihodkov v podjetju. Ostale dejavnosti so dodatne dejavnosti v podjetju. Podjetniški svetovalci v podjetju DATA večkrat opažamo, da podjetnik izbere eno dejavnost in razmišlja, da s to dejavnostjo lahko opravlja različne aktivnosti in zanje izstavi račun. Narobe! Standardna klasifikacija dejavnosti je zelo razdrobljena po sklopih dejavnosti in spisek šifer dejavnosti obsega kar 192 strani. Pripravili smo nekaj primerov izbora za šifre dejavnosti, ki jih je smiselno vpisati h glavni dejavnosti.

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

podjetniško svetovanje

Popoldanski s.p. – kdo ga lahko odpre?

Šifre dejavnosti in izdelovanje unikatnih izdelkov

Kadar podjetnik izdeluje unikatne umetniške izdelke (torej ne gre za serijsko proizvodnjo), izbere ob registraciji podjetja šifro dejavnosti 90.030-umetniško ustvarjanje. Ker izdeluje izdelke in jih bo kot podjetnik prodajal, je smiselno ob registraciji dodati šifre dejavnosti:

  1. 46.490 Trgovina na debelo z drugimi izdelki široke porabe (zajeta je aktivnost za prodajo umetniških izdelkov in spominkov…) – z njimi bo zalagal trgovine, ki bodo prodajale njegov izdelek;
  2. 47.910 Trgovina po pošti in internetu – spletna prodaja izdelkov;
  3. 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom – v primeru sejemske prodaje;
  4. 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic – direktna prodaja kupcu;
  5. 82.300 Organiziranje razstav, sejmov, srečanj;
  6. 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje – delavnice za učenje izdelovanja umetniških izdelkov.

Seveda so možne še druge šifre dejavnosti, odvisno od načina in organizacije dela podjetnika.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Šifre dejavnosti in spletna trgovina

Zelo pogosto podjetniki, s.p. ali d.o.o., v zadnjem času za svojo glavno dejavnost izbirajo šifro dejavnosti – 47.910 Trgovina po pošti ali po internetu. Zlasti v času in po epidemiji covida-19, je spletna trgovina v razcvetu. Tudi v primeru določitve te šifre dejavnosti kot glavne dejavnosti podjetja, je smiselno dodati šifre dejavnosti, ki so v pomoč in podporo temeljni dejavnosti podjetja. Kot na primer:

  1. Če prek spleta prodajate lastne izdelke – 90.030 umetniško ustvarjanje;
  2. Spletna prodaja se odvija prek spletnega portala, zato je šifra dejavnosti povezana z njo tudi 63.120 Obratovanje spletnih portalov;
  3. Če po spletu iščete izdelke in jih nato prodate prek spletne prodaje, je dobro med šifre dejavnosti uvrstiti še šifro-46.190 Ne-specializirano posredništvo pri prodaji raznovrstnih izdelkov. Sploh v primeru, ko še nimate produkta, ki ga nameravate tržiti prek spleta. Kasneje po ustanovitvi podjetja, lahko dodate šifre dejavnosti, ki označujejo produkte, ki ste jih našli na spletu in spadajo na primer v šifro dejavnosti 46.160 Posredništvo pri prodaji tekstila, oblačil, krzna, obutve, usnjenih izdelkov.

Podjetniki, tako tisti, ki se nameravate registrirati kot samostojni podjetniki kot tudi družbeniki, ki imate namen ustanoviti d.o.o., naj vas kompliciran sistem klasifikacije dejavnosti ne ustavi na pripravi na vašo podjetniško pot. Podjetniški svetovalci DATA smo vam na voljo za svetovanje in pomoč pri izboru pravih dejavnosti. Za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja