Go to Top

Končno poročilo za začasno začasno čakanje na delo – poročanje je obvezno!

Kdaj je končno poročilo obvezno?

Končno poročilo je obvezno, če ste kot delodajalec uveljavljali povračilo izplačanih nadomestil plače delavcem na začasnem čakanju na delo v času epidemije koronavirusa!

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Potrebujete pomoč pri pripravi poročila? Pišite nam na data@data.si in povprašajte po ponudbi. Seveda so vam naši pravniki na voljo tudi za vprašanja urejanja delovnopravnih razmerij, pripravo pogodb in internih pravilnikov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Interventni ukrepi po »megazakonu«

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Eden izmed odmevnejših interventnih ukrepov, ki jih je država sprejela v času epidemije koronavirusa, je povračilo izplačanega nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Delodajalci, ki ste želeli uveljavljati navedeni ukrep pomoči, ste Zavodu RS za zaposlovanje oddali vlogo za povračilo nadomestila plače delavcev na začasnem čakanju na delo. O upravičenosti do povračila izplačanih nadomestil je ZRSZ odločal s sklepom, ki med drugim vsebuje tudi opozorilo o obveznosti posredovanja končnega poročila.

Informativni izračun plače

Končno poročilo za začasno čakanje na delo

Končno poročilo za začasno čakanje na delo je dolžan oddati vsak delodajalec, ki mu je bila priznana pravica do povračila izplačanih nadomestil.

Kako in kdaj oddati končno poročilo?

Končno poročilo je potrebno oddati v elektronski obliki na portalu za delodajalce. Končno poročilo je potrebno oddati v roku 60 dni po zaključenem začasnem čakanju na delo. Delodajalci, ki so ukrep povračila izplačanih nadomestil koristili v obdobju med 13. 3. 2020 in 31. 5. 2020, so tako dolžno oddati končno poročilo do 30. 7. 2020. Tisti delodajalci, ki so podoben ukrep uveljavljali tudi za čakanje na delo v mesecu juniju 2020, bodo podobno končno poročilo ponovno oddali tudi za čakanje na delo v juniju.

BRUTO NETO PLAČA

Kaj vsebuje končno poročilo?

S končnim poročilom delodajalec izjavi:

  • da je povračilo nadomestila plače prejel zgolj za osebe s priznano pravico na podlagi sklepa ter za obdobje iz oddane vloge,
  • da je v REK obrazcu obračunal in uveljavljal povračilo nadomestila plače skladno z zakonodajo in pri tem upošteval zgolj čas, ko je bil posamezni delavec dejansko na začasnem čakanju na delo (brez bolniških, dopustov, starševskega varstva, ali morebitnega obdobja karantene, ki ga Zavod financira na podlagi ločene odločbe in pogodbe,….)

Delodajalec mora v končnem poročilu navesti tudi ali je v obdobju prejemanja povračila izplačanih nadomestil delavcem odredil nadurno delo, ker ga ni bilo mogoče opraviti z delavci na čakanju. Prav tako delodajalec v končnem poročilu opredeli ali je ukrep prispeval k ohranitvi delovnih mest v podjetju.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Ste uveljavljali povračilo izplačanih nadomestil delavcem, ki niso delali zaradi višje sile?

Tudi delodajalci, ki so uveljavljali povračilo izplačanih nadomestil delavcem, ki niso delali zaradi višje sile, so dolžni oddati poročilo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja