Go to Top

Očetovski in starševski dopust – novosti v letu 2020

Očetovski in starševski dopust je od 1. januarja 2020 daljši za očete dvojčkov oziroma več istočasno živo rojenih otrok. Tako imajo očetje deset dni več dopusta za vsakega nadaljnjega otroka.

Delodajalci, ste že odmerili dopust za leto 2020 svojim zaposlenim? Morebiti potrebujete strokoven pregled internih pravilnikov, na osnovi katerih pripravljate odmere dopusta? Pišite našim pravnikom na data@data.si in zahtevajte svojo ponudbo še danes!

Informativni izračun plače

Komu pripada daljši očetovski oziroma starševski dopust?

Očetovski in starševski dopust je od 1. januarja 2020 daljši za očete dvojčkov oziroma več istočasno živo rojenih otrok. Z novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih velja enako tudi ob posvojitvi različno starih otrok do konca prvega razreda osnovne šole. Novitete taistega zakona prinašajo tudi rejnikom ob namestitvi – v rejniško družino – upravičenost do 30 dni starševskega dopusta. Novosti, ki z letom 2020 veljajo za očetovski in starševski dopust so gotovo spodbuden korak na področju zagotavljanja večje socialne varnosti za starše. Zlasti pri odločanju za vzpostavitev ali širitev družine.

 Bolniško nadmestilo: koliko, komu in kdaj pripada?

Starševsko varstvo

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V kolikor se orientiramo po sociološki trditvi, da je družina osnovna celica družbe, potem je ena od osnovnih nalog države ustvariti pogoje za doseganje visoke ravni kakovosti življenja družine, zagotavljati varstvo in zaščititi njene člane. Zato sta očetovski in starševski dopust le ena od oblik njenega varstva. Med drugimi pa država prispeva k ohranjanju družine z družinskimi prejemki. Predvsem z namenom njenega lažjega preživljanja, varstva staršev in otrokovih koristi.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Družinski prejemki

Četudi sta očetovski in starševski dopust aktualni noviteti, ki sta že stopili v veljavo, nista edini. Z novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se z letom 2021 obeta tudi »svež finančni veter v jadra«. Državni zbor je namreč sredi decembra 2019 sprejel povišanje najnižjega izplačila materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka na 402 evra. Dvig je torej predviden za prihodnje leto in velja le za starše otrok, rojene po 1. januarju v letu 2021.

Z letošnjim letom začenja veljati tudi dopolnilo koalicije, s katerim se pomoč ob rojstvu otroka (iz naslova družinskih prejemkov) določi pri 350 evrih. A odločitev vlade, ki je novelo pripravljala, ne vključuje določbe o pomoči ob rojstvu otroka v dobroimetje. Vladajoči so namreč ocenili, da bi izvedba javnega razpisa za izbiro ponudnikov in izvajanje tega sistema, pomenila nesorazmerno visok strošek v primerjavi z zneskom izplačane pravice. Center za socialno delo lahko tako določi dodelitev pomoči v obliki konkretne dobrine na podlagi naročilnice za blago. Nenazadnje je z novelo tudi določeno, da se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje ne usklajujejo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tako uspelo s paketom sprememb. Med katerimi nista le daljši očetovski in starševski dopust za očete dvojčkov (ali več otrok) v letu 2020. Pomembna sprememba je tudi zvišanje najnižjega nadomestila in višji starševski dodatek za starše študente, ki sta predvidena ukrepa.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Bolniška odsotnost – Kako si jo uredi zaposlena oseba?
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja