Go to Top

Evropska direktiva za enako plačilo prišla v veljavo!

Evropska direktiva, ki določa ukrepe glede preglednosti plačil, je začela nedavno veljati. Kakšne spremembe prinaša za delodajalce? Zakaj je bila implementirana? Več v nadaljevanju članka.

Ste delodajalec in potrebujete pomoč pri razumevanju delovne zakonodaje? Obrnite se na pravne svetovalce podjetja Data! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno svetovanje!

Izračunajte si vašo plačo!

Evropska direktiva – kakšne spremembe prinaša?

Evropska direktiva se osredotoča na krepitev načela enakega plačila za enako delo. To namerava doseči s povečanje preglednosti plačil in vzpostavitvijo mehanizmov za izvrševanje teh načel. V okviru tega evropska direktiv vsebuje več ukrepov za delodajalcev v zasebnem kakor tudi v javnem sektorju.

Zaposleni bodo od sedaj naprej imeli pravico do seznanitve z ravnjo plač zaposlenih, ki opravljajo enako delo. Podjetja, ki zaposlujejo več kot 50 ljudi bodo morala svoje zaposlene tudi seznaniti z merili, ki jih uporabljajo za določanje višine plače in napredovanja. Države članice Evropske Unije imajo tri leta časa za evropsko direktivo prenesejo v svojo nacionalno zakonodajo.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

pravno svetovanjeKoliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Evropska direktiva – kaj pomeni za podjetja?

Evropska direktiva pomeni, da bodo podjetja v zasebnem kakor tudi javnem sektorju, morala pričeti poročati o različnih metrikah, ki nakazujejo razlike v plačilu med spoloma. To je le eden izmed ukrepov, ki naj bi pomagali poskrbeti, da plačilne politike zagotavljajo enako plačilo za enako delo. Žrtvam diskriminacije pa bo evropska direktiva tudi omogočila uveljavljanje pravic do enakega plačila in zahteve za polno odškodnino.

Podjetja bodo morala poročati informacije o različnih plačili glede na številko zaposlenih. To pomeni:

  • Podjetja z več kot 250 zaposlenimi: poročati bodo morala vsako leto od 7. junija 2027;
  • Podjetja z 150 do 249 zaposlenimi: poročati bodo morala na tri leta od 7. junija 2027;
  • Podjetja z več kot 100 zaposlenimi: poročati bodo morala na tri leta od 7. junija 2031.

Če bo na podlagi teh poročanj ugotovljeno, da se povprečne plače razlikujejo za več kot 5 odstotkov, se bo izvedla skupna ocena plač s predstavniki zaposlenih.

Vas zanima podjetniška pot? Se odločate za ustanovitev podjetja? Obrnite se na podjetje Data. Lahko vam nudimo širok spekter storitev, od računovodskega servisa do podjetniškega svetovanja! Pokličite 01/600-1530 ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja