Go to Top

Napotitev delavcev v tujino – bo brez ukrepov prišlo do selitev podjetij?

Napotitev delavcev v tujino je postalo veliko težje s sprejemom novega Zakona o čezmejnem izvajanju storitev. Kakšne ukrepe potrebujejo delodajalci? Kakšne bodo potencialne posledice, če ti ne bodo sprejeti? Vse to v nadaljevanju članka.

Potrebujete pomoč, ko plavate skozi zakonodajne vode? Ali pa ste v procesu ustanovitve podjetja? Podjetje Data lahko pomaga v obeh primerih. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na svetovanje pri naših pravnih strokovnjakih ali pa kar obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Napotitev delavcev v tujino – na katere obljube se zanašajo?

Preden lahko natančno razumemo zakaj napotitev delavcev v tujino predstavlja izziv za delodajalce, moramo najprej razumeti kontekst njihovih težav. Državni zbor je konec marca potrdil nov Zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Ta zakon je preklical določbo o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V preteklosti je ta delodajalcem omogočala znižanje davčne osnove za plačilo prispevkov na zakonski minimum za nekatere napotene delavce.

Ta člen je bil težaven. Za delavce, ki so delali v tujini, je pomenil nižje pokojnine v primerjavi s tistimi, ki so pridobivali enako bruto plačo med delom v Sloveniji. Za državo je to predstavljalo nižje davke, na koncu dneva pa je to za sosedne države pomenilo, da Slovenija igra vlogo nelojalne konkurence. V okviru tega je bil na ravni Evropske Unije proti Sloveniji sprožen tudi postopek.

Ureditev za napotitev delavcev v tujino je potrebno urediti tudi v internih aktih podjetja. Pri tem se podjetja lahko zanesejo na pravne in računovodske strokovnjake podjetja Data, ki imajo že leta izkušenj z urejanjem dokumentacije za napotitev delavcev v tujino. Pomagali vam bodo poskrbeti, da se izognete vsem težavam, ki lahko pripeljejo tudi do visokih glob za podjetja in odgovorne posameznike!

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Izračun minimalne plače 2023 – kako poteka?

Napotitev delavcev v tujino – kakšna je bila rešitev izziva?

Nova zakonodaja je za delodajalce pomenila višje stroške za napotitev delavcev v tujino. Zaradi tega je bil na Ekonomsko-socialnem svetu lani dosežen dogovor, da bo ta del zakona začel veljati šele leta 2024. Do takrat pa naj bi vlada preučila različne možnosti z namenom, da poskrbi, da bodo obremenitve na podjetja podobne obremenitvam v drugih državah.

Ker pa niso bili sprejeti nobeni ukrepi se opozorila delodajalcev navezujejo predvsem na potencialne posledice, če ti ne bodo sprejeti kmalu. Predvsem so podjetniki poudarili slabšo konkurenčnost. Opozorila delodajalcev so tudi vključevala možnost, da bodo delodajalci prisiljeni seliti podjetja v tujino, če se bo neugodna regulacija za napotitev delavcev v tujino še naprej nadaljevala.

Ste v procesu odprtja s.p. ali d.o.o.? Podjetje Data ima že 32 let izkušenj na področju ustanavljanja podjetij, računovodstva ter mnogih drugih storitev. Pišite nam na data@data.si ali pa obiščite našo spletno stran in se naročite na termin registracije podjetja!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja