Go to Top

Dodatek na delovno dobo kot del plače

Ko boste v svojem podjetju zaposlili sodelavce, boste morali poskrbeti tudi za to, da bodo dobili ustrezno plačilo za svoje delo. Med drugim jim boste morali izplačati dodatek na delovno dobo, ki pa je lahko tudi del plače.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Na splošno velja, da morate kot delodajalec izplačati ob plačah vse dodatke, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Za dodatek na delovno dobo zakon napotuje na kolektivne pogodbe, ki veljajo za ustrezno dejavnost. Ob tem lahko sprejmete tudi splošne akte delodajalca, ki lahko dodatke urejajo še natančneje. Nenazadnje pa lahko dodatke opredelite tudi v pogodbi o zaposlitvi posameznega sodelavca.

>>> Ali vašim delavcem glede na kolektivno pogodbo pripada še kakšen dodatek?

Dodatek na delovno dobo kot del plače

Dodatek na delovno dobo je v omejenih predpisih opredeljen kot nek odstotek od osnovne plače, ki jo prejema delavec. Lahko gre za dodatek na delovno dobo pri delodajalcu ali skupno delovno dobo delavca.

del plače

Ker že zakon o delovnih razmerjih dodatek določa, se delavec in delodajalec ne moreta pravno zdržno dogovoriti, da npr. delavec tega dodatka ne prejme. Ne moreta zaobiti niti kolektivne pogodbe v tem smislu, da bi se dogovorila, da delavcu pripada nižji dodatek od predpisanega.

Vendar pa se lahko odgovorita, da je dodatek za delovno dobo del plače. Lahko ga torej v pogodbi o zaposlitvi določita tako, da je zajet v plači, vendar pa nato ni posebej viden na plačilni listi. V pogodbi o zaposlitvi se torej določi ustrezno višja bruto plača, ki že vsebuje tudi dodatek na delovno dobo. Vsekakor pa morajo biti ob tem delavcu že zagotovljene minimalne pravice, ki mu pripadajo.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Dodatek na delovno dobo: kolektivna pogodba ali splošni akti!

Če delodajalca ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, mora višino dodatka na delovno dobo opredeliti v svojih splošnih aktih ali s sklepom delodajalca. Pri tem mora upoštevati primerljive kolektivne pogodbe, ki so sorodne oziroma blizu njegovi dejavnosti. Pri določanju dodatka na delovno dobo torej niste niti v tem primeru svobodni toliko, kot se morda zdi na prvi pogled.

Pri pripravi internih aktov vam lahko pomagajo tudi naši pravniki. Preverite ponudbo za pravno svetovanje , v pomoč pa vam bo tudi prispevek o obveznih internih aktih podjetja.

Morda ni odveč tudi opozorilo, da delo delavca s krajšim delovnim časom ne vpliva na dodatek za delovno dobo. Če delavec torej dela deset let in od tega pet let s krajšim delovnim časom, mu pripada dodatek za delovno dobo za deset let. Višina dodatka, ki se, ko ni izražen kot del plače, običajno obračuna v nekem odstotku, pa je obračunano sorazmeren z (nižjo) osnovno plačo zaradi skrajšanja delovnega časa.

Za izračun dodatka na delovno dobo se upošteva število dopolnjenih let delovne dobe. Običajno se delodajalci odločijo, da bodo, če delavec dopolni polno leto delovne dobe v sredini meseca, že ta tekoči mesec šteli kot dopolnjen.

>>> Katere dodatke še morate upoštevati pri plačah svojih zaposlenih?

Če se v svojem novem podjetju pripravljate na zaposlovanje sodelavcev, vas bo zagotovo zanimalo tudi, kakšen strošek boste imeli s posamezno plačo. Pri izračunu si lahko pomagate z našim kalkulatorjem za izračun plače!

>>> Izračun plače: Enostavno iz bruto v neto

Komentarjev (12)

  • Stani Korez 27. Marca 2018 - 17:24 Odgovori

    Pozdravljeni,
    Imam 35 let delavne dobe, stara sem 55 let, dobila sem službo prek javnih del, na CSD -družabništvo, pa me zanima, če mi pripada dodatek za delavno dobo in dopust na podlagi delavne dobe( dodelili so mi ga 18 dni)Ali je prek javnih del plačilo drugačno. Hvala za odgovor, lp Stani

    • Manca Borko Grimšič 28. Marca 2018 - 14:48 Odgovori

      Pozdravljeni, najbolje bo, da se o tem pogovorite z delodajalcem, saj je to odvisno tudi od njegovih splošnih aktov, kolektivnih pogodb, ki ga zavezujejo, nenazadnje tudi od zapisanega v vaši pogodbi o zaposlitvi. Mi vam lahko pomagamo s svetovanjem – če želite, da vam pripravimo ponudbo, nam pišite na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Jožica Trglec 23. Aprila 2018 - 11:28 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Zanima me za partnerja. Pred 12. leti je bil zaposlen v podjetju, ki ga je potem prezaposlilo. Sedaj dobiva minimalno plačo že 12 let, v katero je vštet tudi dodatek za delovno dobo. Prej je dobival dodatek na delovno dobo k plači. Delovne dobe ima 38 let. Ker je dodatek vračunan v minimalni plači, praktično sploh ni dodatka. Ali je lahko dodatek za delovno dobo vštet v minimalno plačo?
    Hvala za odgovor in lep pozdrav!
    Jožica

    • Dominika Ahačič 26. Aprila 2018 - 12:44 Odgovori

      Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Branko Pogačar 30. Septembra 2018 - 14:17 Odgovori

    Pozdravljeni!
    Zanima me, če je delodajalec v pogodbi o zaposlitvi navedel, “da je dodatek za delovno sobo vštet v bruto OD, če delavcu pripada”. Nove pogodbe o zaposlitvi nam je dal 1. 6. 2017 in sicer vsem enake. Bruto OD je določil malo čez 500 evrov, s tem pa dosegel to, da tega dodatka ne dobi nihče več, saj nam mora do minimalne plače, ki je z zakonom določena, doplačati. Upam, da ima ZDR kako varovalko, da se to odpravi. V kolektivni pogodbi pa ni dodatek na delovno dobo določen. Ali je taka pogodba o zaposliti sploh pravno veljavna? Se lahko na kakšen način doseže, da delodajalec povrne nepravično odvzet dodatek na delovno dobo?
    Hvala za odgovor in lep pozdrav!
    Brane

    • Data, d.o.o. 1. oktobra 2018 - 11:15 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Ker gre za zelo konkreten in specifičen primer, predlagamo plačljivo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in posredovali vam bomo ponudbo našega pravnega oddelka, ki ima bogate izkušnje na področju delovnega prava. Lep pozdrav in srečno, Data, d.o.o.

  • Milan Kamenik 28. oktobra 2018 - 12:03 Odgovori

    Spoštovani,
    Zanima me, če si v času bolniškega staleža upravičen do prejemka minulega dela.
    S spoštovanjem!
    Lep pozdrav.
    Milan

    • Data, d.o.o. 15. Novembra 2018 - 15:43 Odgovori

      Spoštovani, prosimo za pojasnilo, kaj mislite s “prejemek minulega dela.” Lep pozdrav!

  • NELI Cej Fikfak 31. Januarja 2019 - 9:35 Odgovori

    Pozdravljeni,

    zanima me dodatek za delovno dobo pri obračunu plače in sicer: ali delavcu pripada dodatek za delovno dobo na celotno delovno dobo npr.24let) ali samo delovna doba pri zadnjem delodajalcu (npr. 2 leti)? Kako je pa pri upoštevanju delovne dobe pri odločbi za dopust?
    Hvala za odgovor in lep pozdrav
    Neli

    • Data d.o.o. 7. Februarja 2019 - 7:56 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Vljudno vas vabimo na individualno svetovanje k našim pravnikom. Za ponudbo za svetovanje nas lahko pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Daniel l 17. Februarja 2019 - 5:16 Odgovori

    Pozdravljeni
    Ali je dodatek na delovno dobo vezan na stevilo ur v mesecu ali samo na stevilo ur katere si dejansko bil v sluzbi? Ker za ure dopusta in bolniske odsotnosti v mojem primeru ni obracunan dodatek.
    Hvala za odgovor.
    Danč

    • Data d.o.o. 20. Februarja 2019 - 14:55 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Predlagamo vam posvet z našim pravnikom, ki vam bo lahko podrobneje razložil vse glede dodatka za delovno dobo. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja